Durva, ami a holland piacokon zajlik: már ennyibe kerül a paradicsom

Durva, ami a holland piacokon zajlik: már ennyibe kerül a paradicsom

agrarszektor.hu
Már az év elején, a 2,3 euró/kg (895 Ft/kg) szintről elkezdődött egy folyamatos csökkenés, majd január 26-át követően újabb komoly visszaesést mutattak a holland paradicsomárak - a BelOrta árverési csarnokban például 1 euró/kg alá is benézett a nagybani átlagár. Ez volt a fordulópont, amikor az előző hét elején az árszint fokozatos emelkedéssel 1,56 euró/kg (605 Ft/kg) környékére erősödött, majd ezen a héten 1,31 euró/kg (510 Ft/kg) körül alakult.

Az utóbbi napokban tapasztalható emelkedő ártrend ellenére is messze a elmarad a fürtös paradicsom ára az előző évek árszintjétől: tavaly a 2,5 euró/kg (970 Ft/kg), tavalyelőtt pedig a 3 euró/kg (1165 Ft/kg) körül alakult a nagybani ár, ami egészen március végéig kitartott, ekkor kezdődött csak egy jelentősebb visszaesés - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Spanyolország

Almería körzetében előbb 68 centről egy kisebb gödröt (46 cent - 180 Ft/kg) követően a hét elejére 60 eurócent/kg-ra (235 Ft/kg) emelkedett vissza a paradicsom átlagára.

Magyarország

A Budapesti Nagybani Piacon az import fürtös paradicsom ára a 750-1000 Ft/kg sávban mozog, ami a korábbi hetek átlagáraihoz képest egyértelműen csökkenő tendenciát mutat - hazai áru január első hete óta nincs a piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?