2024. április 28. vasárnap Valéria
Madárinfluenzában halt meg egy nő Kínában

Madárinfluenzában halt meg egy nő Kínában

MTI
A madárinfluenza H3N2 és H10N5 törzseinek kombinált típusú, fajokon átívelő fertőzésében halt meg egy nő tavaly decemberben, de a betegség emberről emberre terjedésének kockázata alacsony - jelentette Kína.

Az Anhuj tartományból származó 63 éves nőnek más alapbetegségei is voltak, november 30-án köhögés, torokfájás, láz és más tünetek jelentkeztek nála, majd december 16-án meghalt - közölte közleményében a nemzeti betegségellenőrzési és megelőzési hivatal. A nővel közeli kapcsolatban állók szűrése negatív volt, és nem találtak gyanús eseteket - olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy a vírus teljes genomszekvencia-elemzései kimutatták, hogy a H10N5 vírus madár eredetű, és nem volt képes hatékonyan embereket fertőzni, a betegség kitörése egy epizodikus, madárról emberre történő, fajok közötti átvitel. A vírus emberre való fertőzésének kockázata alacsony.

A madárinfluenza vírustörzsei szórványosan okoznak hasonló eseteket Kínában, jellemzően a baromfival közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében. A világon elsőként 2022-ben a H3N8 vírussal, míg 2021-ben a H10N3 vírussal fertőződött meg két ember Kínában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!