Tilos használni ezeket a növényvédő szereket 2024-ben: itt a tiltólista

Tilos használni ezeket a növényvédő szereket 2024-ben: itt a tiltólista

agrarszektor.hu
Az IH közleményében közzétette a VPAKG2021 kedvezményezettek számára a 2024-ben nem, vagy csak bizonyos megkötésekkel használható növényvédőszer hatóanyagok listáját (készítmények megnevezése nem szerepel a listában.)

Az 1.a táblázat tartalmazza a Horizontális szántó tematikus előíráscsoport, az Erózió-érzékeny -; a Belvíz-érzékeny -; valamint az Aszály-érzékeny szántó tematikus előíráscsoport esetében tiltott hatóanyagokat. Ugyancsak ezen táblázatban találjuk meg az MTÉT túzokvédelmi szántó -; az MTÉT kékvércse védelmi szántó -; az MTÉT alföldi madárvédelmi szántó-; és az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó tematikus előíráscsoportokban nem, vagy csak korlátozással alkalmazható hatóanyagokat - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az 1.b táblázatban találhatóak a Horizontális ültetvény tematikus előíráscsoportban tiltott, illetve korlátozással használható növényvédőszer-hatóanyagokat. Az 1.c táblázat rögzíti azon tiltott rovarölőszer hatóanyagokat, amelyek nem használhatók az MTÉT túzokvédelmi szántó-; az MTÉT kékvércse védelmi szántó-; az MTÉT alföldi madárvédelmi szántó-; az MTÉT hegy- és dombvidéki madárvédelmi szántó tematikus előíráscsoportokban. Az 1.c számú táblázat csak az 1.a számú táblázattal és a pályázati felhívás előírásaival együtt alkalmazható.

Azon hatóanyag használata tehát, amely a táblázatban külön jelölés nélkül szerepel, tiltott. A megjelölt hatóanyagok a jelölés szerinti korlátozással használhatóak. FONTOS! Az Európai Unióban nem engedélyezett hatóanyagok az AKG programban részt vevő területeken szükséghelyzeti engedéllyel sem használhatók! Felhívja a közlemény a figyelmet arra is, hogy azon AKG-ban támogatott területek esetében, ahol egyéb vállalás, vagy előírás miatt a növényvédő szer használata nem engedélyezett, úgy a közlemény mellékletében megjelölt korlátozással használható növényvédőszer hatóanyagok használata sem megengedett!

A Közlemény és a mellékletek az alábbi linken érhetőek el: https://archive.palyazat.gov.hu/akg-a-nem-alkalmazhat-nvnyvdszerek-listja#

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?