2024. április 23. kedd Béla
Nagy bejelentést tett Kína: ez az egész európai sertéságazatra hatással lehet

Nagy bejelentést tett Kína: ez az egész európai sertéságazatra hatással lehet

agrarszektor.hu
A kínai vámhatóság a napokban feloldotta a Belgiumból származó sertés- és sertéshústermékekre vonatkozó ötéves tilalmat. A lépés bevezetésre az afrikai sertéspestis 2018-as belgiumi kitörése miatt került sor. A bejelentés egybeesett Alexander De Croo belga miniszterelnök és Hszi Csin-ping kínai elnök pénteki pekingi találkozójával.

2024. január 12-én a kínai vámhatóság feloldotta a Belgiumból származó sertés- és sertéshústermékekre vonatkozó ötéves tilalmat, amelyet még a 2018-as afrikai sertéspestis-kitörés miatt vezettek be - írta meg a Reuters. A Kínába exportált belga sertés- és sertéshústermékeknek ugyanakkor továbbra is meg kell felelniük a jogszabályban előírt ellenőrzési és karanténkövetelményeknek - közölte közös közleményében a vámügyi főigazgatóság és a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

Kína, a világ legnagyobb sertéstenyésztő országa azt közölte, hogy a döntés egy kockázatelemzés eredményén alapul. Az ázsiai nagyhatalom ugyanacsak a múlt héten megtiltotta a sertés, sertéstermékek és vaddisznók behozatalát Bangladesből, miután az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) a betegség kitörését jelentette az ország nagy kikötővárosában, Chittagongban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!