Megsínylette ez a gyümölcs az időjárást: sok termelő igen rosszul járhatott

Megsínylette ez a gyümölcs az időjárást: sok termelő igen rosszul járhatott

agrarszektor.hu
A Destatis jelentése szerint a 2023-as 43,8 ezer tonnás szilvatermés 6,5%-kal maradt el az előző évitől Németországban. A szilva igen hajlamos az alternanciára, ezért a hozamok évről-évre nagy változatosságot mutatnak. A német feldolgozóiparba csak 4,3 ezer tonna (9,9%) szilva került, míg az “értékesítésre nem került” kategóriába 1,6 ezer tonna, azaz a termés 3,6%-a került.

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint a 2023-as évben 43,8 ezer tonna szilvát takarítottak be Németországban, ami 6,5%-kal marad el a 2022-es 46,8 ezer tonnás terméstől, valamint 3,7%-kal alacsonyabb, mint az előző 10 év átlaga - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az előző évekhez hasonlóan a szilvatermés szempontjából a legfontosabb szövetségi államok Baden-Württemberg (18,3 ezer tonna, +0,8% az előző évhez képest) és Rajna-vidék-Pfalz (9 ezer tonna, -18,4% az előző évhez képest) voltak, ennek a két tartománynak a termésmennyisége tette ki az országos volumen 62,3%-át.

A szilva igen hajlamos az alternanciára, ezért a hozamok évről-évre nagy változatosságot mutatnak. A 2023-as évben egyes német régiókban a kedvezőtlen időjárási viszonyok, máshol a kártevők (pl. ecetmuslica), illetve az esőzések okozta gyümölcsrepedés miatt következett be terméskiesés. A betakarított szilvatermésből 37,9 ezer tonna (86,5%) került frisspiaci értékesítésre, ami nagyobb arány, mint az alma esetében. A feldolgozóiparba csak 4,3 ezer tonna (9,9%) került, míg az “értékesítésre nem került” kategóriába 1,6 ezer tonna, azaz a termés 3,6%-a került.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?