Milliárdokat osztottak szét a magyar termelők között: sokan kaptak a pénzből

Milliárdokat osztottak szét a magyar termelők között: sokan kaptak a pénzből

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború és a szankciós politika miatt kialakult súlyos gabonapiaci zavarok következében kárt szenvedett magyar gazdálkodók veszteségeinek enyhítésére összesen 5,9 milliárd forintos kompenzációs kifizetésre került sor a tavalyi év végéig. Az érintett tagállamok - közöttük Magyarország - nyomására az Európai Bizottság hazánknak erre a célra 15,9 millió eurós forrást biztosított - derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

Az elhúzódó orosz-ukrán háború és az arra válaszul adott uniós szankciók következményeképpen az Európára zúduló ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek dömpingje rendkívül nehéz helyzetbe hozta a háborús övezettel szomszédos térség termelőit. Uniós lépések hiányában Magyarországnak nemzeti hatáskörben kellett intézkednie az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importtilalmáról és szigorú ellenőrzéséről. Amellett, hogy hazánk az importtilalom folyamatos fenntartásáért foglalt állást, fontosnak tartotta, hogy a kárt szenvedett gazdálkodók kompenzációjára is sor kerüljön. Az Európai Bizottság elismerve azt, hogy a korlátozások nélküli ukrán terményimport komoly veszteségeket okozott az érintett tagállamok mezőgazdasági termelőinek, részleges kompenzációt tett lehetővé számukra.

A károk mértékéhez mérten jelképesnek mondható összeg igénybevételének feltételeit az Agárminisztérium úgy alakította ki, hogy az célzott és megfelelően értelmezhető segítséget jelentsen az azt igénylő gazdálkodók számára. Az Agrárminisztérium közreműködésével kidolgozott feltételek szerint a kompenzációra jogosult kukoricatermelők 2023. október 1. és 15. között nyújthatták be támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárhoz. A Kincstár 2023. év végéig összesen 5,9 milliárd forint kompenzációs támogatást folyósított a gazdálkodóknak.

A támogatás a 2022. évi termény értékesítése kapcsán fellépő veszteségek részleges enyhítésére volt alkalmas, 73 ezer hektár kukorica termőterületre hektáronként 81 ezer forint támogatás kifizetését tette lehetővé. Ezzel a leginkább rászoruló, kisebb gazdálkodók jutottak segítséghez. Ez a kifizetés azonban csak részben enyhítette a korábbi akadálytalan ukrán import kedvezőtlen hatását. A megszokott piaci viszonyok helyreállítása érdekében Magyarország továbbra is fenntartja a nemzeti hatáskörben bevezetett importkorlátozó intézkedést, és az Európai Bizottságban más érintett tagállamokkal együtt tovább folytatja a küzdelmet a gazdák érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!