2024. április 28. vasárnap Valéria
Gondok vannak a körtével Európában: mi lesz így sokak kedvencével?

Gondok vannak a körtével Európában: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
Az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) előrejelzése szerint a tavaly ilyenkori mennyiséghez képest mintegy 2,2 százalékkal kevesebb körte van az európai raktárakban. A szakértők szerint a visszaesés leginkább az olasz terméskiesés következménye, a készletszintek tekintetében most is  Belgium és Hollandia a két vezető ország.

A WAPA 2023. december 1-jei állapotokra vonatkozó jelentése szerint az európai tagállamokban elraktározott körte volumene 661,5 ezer tonna volt, ami 2,2%-kal kisebb mennyiség, mint a 2022-es év azonos időpontjában regisztrált 676,1 ezer tonnás volumen, viszont 0,9%-kal felülmúlta a 2021-ben rögzített 655,7 ezer tonnás készletszintet - írta meg a FruitVeB. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy 2021-ben katasztrofálisan alacsony volt az európai körtetermés, így decemberben is rekordalacsony volt a készletszint. A jelentés szerint az európai raktárakban egyértelműen a Conference fajta dominál 563,8 ezer tonnás mennyiséggel, ami 10,8%-kal több a tavalyi 508,8 ezer tonnás szinthez képest.

Az országok közül Belgium és Hollandia 266 ill. 237 ezer tonnás készletével messze kiemelkedik, a sorban következő tagállamok közül Spanyolország 55,8, Lengyelország 40, Olaszország pedig 32,5 ezer tonnás készletet jelentett. Az előző évekhez képest van egy módszertani változás: Olaszországban megváltozott a körtekészletek becslésének módszere, ami nagyon megnehezíti az összehasonlítást ezen a területen. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az árvizek és rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt 2023-ban Olaszországban volt a legnagyobb a körtetermésben jelentkező visszaesés, ezért itt a leginkább drasztikus a készletek csökkenése is (-66,2% az előző évhez képest).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!