Nagy István: kárt okozhat a magyar gazdáknak Ukrajna uniós csatlakozása

Nagy István: kárt okozhat a magyar gazdáknak Ukrajna uniós csatlakozása

agrarszektor.hu
Nagy István szerint Brüsszel Ukrajna uniós felvételéről szőtt terve rosszul előkészített és sok kárt okozhat a magyar gazdáknak. Az agrárminiszter Facebook-videójában elmondta, Kijev esetleges EU-s csatlakozása veszélyeztetné az európai termelők megélhetését. Kitért arra is, hogy a kormány milyen támogatásokkal segíti a vidéket és a gazdálkodókat az új évben. 

Stratégiai és nemzetbiztonsági szempontból is rendkívül fontos az élelmiszer-biztonságunk megvédése és a magyar gazdák támogatása. A kormány és a gazdák szövetsége egy olyan szilárd és biztos alapot teremt, amire bátran építhetünk a 2024-es évben is

- jelentette ki a miniszter a közösségi oldalán megosztott videójában.

Helyzetértékelésében úgy fogalmazott, hogy a nehéz gazdasági helyzetben sikerült a termelők finanszírozási hátterét biztosítani, és az új agrárpályázatok megindításával tovább tud erősödni gazdaságaink versenyképessége. 

Ez szükséges a hazai élelmiszer-ellátás stabilitásának megerősítéséhez, ami nemcsak stratégiai, hanem nemzetbiztonsági kérdés is. Az orosz-ukrán háború következtében egyik napról a másikra megváltozott agrárpiaci folyamatok pedig arra késztetnek bennünket. hogy minden lehetséges európai uniós fórumon lépjünk fel a magyar gazdák érdekeinek védelmében.

Kiemelte, Ukrajna esetleges csatlakozása veszélyeztetné az európai termelők megélhetését, ugyanis az európai gazdák nem tudnak versenyezni a nyugati nagytőke tulajdonában álló ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb jogszabályi környezetben termelnek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?