2024. április 28. vasárnap Valéria
Hivatalos: december 31-én megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

Hivatalos: december 31-én megszűnik az Országos Meteorológiai Szolgálat

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány határozata meteorológiai tevékenységgel összefüggő állami feladatok ellátásának átalakításához szükséges intézkedésekről. Ez pedig lényegében azt jelenti, hogy a kormány már a társadalmi egyeztetés lejárta előtt döntött az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sorsáról.

December 6-án jelent meg a kormány határozata a Magyar Közlönyben a meteorológiai tevékenységgel összefüggő állami feladatok ellátásának átalakításához szükséges intézkedésekről - írta meg a 24.hu. Az rendelet indoklása szerint a kormány az ország energiafüggetlenségének megerősítése, az állami meteorológiai feladatellátás hatékonyságának növelése és magas színvonalú piaci szolgáltatások nyújtása, a környezeti értékek védelme, valamint a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése érdekében egyetért azzal, hogy a 2023. december 31-i hatállyal megszűnjön  az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), az általa ellátott közfeladatokat az új, az állam 100%-os tulajdonában lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság lássa el.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban több feladatot is adott minisztereinek: Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) útján kell gondoskodnia az állami cég 170 millió forint pénzbeli hozzájárulással - 20 millió forint jegyzett tőke és 150 millió forint tőketartalék mellett - történő megalapításáról. A pénzt Varga Mihály pénzügyminiszternek kell átcsoportosítania.  Az új cég felett, annak bejegyzése után Lantos Csaba energiaügyi miniszter fogja majd a tulajdonosi jogokat gyakorolni. A vállalkozásban az állami tulajdont nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként kell majd meghatározni 2024. május 31-ig, de az OMSZ ingatlanvagyona már január elsejétől átkerül a céghez.

Lantos Csabának emellett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy István agrárminiszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával előterjesztést kell készítenie arról, hogy a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. vagyonkezelésében lévő és társasági tulajdonában álló, környezetvédelmi feladatellátáshoz kapcsolódó, az Energiastratégia Intézet Nonprofit Kft. társasági tulajdonában álló, a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer feladatellátáshoz szükséges, a feladatkörükben érintett kormányhivatalok vagyonkezelésében lévő, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat automata és manuális mérőhálózatának feladatellátásához szükséges ingóságok, immateriális javaknak az állami céghez kerüljenek.

A határozat jóval korábban megszületett, mint a rendelet, amelynek tervezete november 30-án jelent meg a kormány honlapján és december 8-ig adott időt a társadalmi egyeztetésre. A kormány szerint az állami céggel stabilabbá, pontosabbá és hatékonyabbá tudja tenni a meteorológiai szolgáltatásokat a nemzeti stratégiai célok elérésében érintett ágazatoknak, a HungaroMet energiaszektor elvárásaira koncentráló szolgáltatásaival növekedhetne az energiahatékonyság és az energiabiztonság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!