Kész, vége: a kormány megszünteti az Országos Meteorológiai Szolgálatot

Kész, vége: a kormány megszünteti az Országos Meteorológiai Szolgálatot

agrarszektor.hu
A kormány megszüntetné december 31-től megszüntetné az Országos Meteorológiai Szolgálatot, helyette pedig az állami időjárási szolgáltatási feladatokat a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. venné majd át. A lépéssel párhuzamosan 25 kormányrendeletet módosítanak. A kiadott törvénytervezet továbbá azt is meghatározza, hogy mely magánszereplők folytathatnak majd időjárási szolgáltatást Magyarországon.

Az Energiaügyi Minisztérium közzétette legújabb törvénytervezetét, melynek értelmében 100%-os állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit zrt. veszi majd át az Országos Meteorológiai Szolgálat összes feladatát, amely így 2024. január 1-től meg is szűnik. Valamint az új cég veszi át a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által végzett környezetvédelemmel kapcsolatos közfeladatokat, szakmai projekteket, az azokhoz kötődő magánjogi jogok és kötelezettségeket, valamint a feladatok ellátásához szükséges foglalkoztatotti állományt és eszközöket - írja a Portfolio. Az értelmező rendelkezések részletesen definiálják a meteorológiai tevékenységekkel kapcsolatos fogalmakat és szabályokat. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az említett vállalat felelős a nemzeti meteorológiai adatbázis működtetéséért, elemzéséért és az állami rendezvények, repülések, valamint vízgazdálkodási feladatokhoz szükséges meteorológiai adatok és információk biztosításáért. A rendelet részletesen szabályozza azt is, hogy ki végezhet meteorológiai szolgáltatási tevékenységet. A jövőben csak okleveles meteorológusokat lehet alkalmazni. A nemzeti meteorológiai adatbázis adatgazda feladatait a HungaroMet látja el. A rendelet meghatározza az adatokhoz való hozzáférés és azok használatának szabályait, beleértve az adatok védelmét is.

A rendelet meghatározza a jogi következményeket azok számára, akik nem tartják be a meteorológiai tevékenységekre vonatkozó szabályokat és előírásokat. Ezek közé tartozik a pénzbírság, a tevékenység felfüggesztése vagy a meteorológiai jogosultságok visszavonása is. Összesen 25 másik rendeletet is módosítani kell az OMSZ megszűnése miatt, amelyekben mindenhol a cég nevét kell feltüntetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!