Fontos híreket közölt az Államkincstár az agrártámogatásokról

Fontos híreket közölt az Államkincstár az agrártámogatásokról

agrarszektor.hu
Idén minden eddigi évet meghaladó kifizetés tudtunk teljesíteni. Beszédes adat, hogy míg 2017-ben 563 milliárd volt, 1185 milliárd forint kifizetés történt a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokban. Egyre többet fejlesztenek a gazdák, és ez örvendetes - mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencián, Siófokon. Tanulóév volt az idei a januártól hatályba lépett új uniós Közös Agrárpolitikában (KAP), amely - elsősorban az első pilléres közvetlen kifizetéseknél - sok lényeges változást hozott. A Vidékfejlesztési Program keretein belül pedig több mint 48 ezer gazdálkodó tudott támogatásban részesülni, melynek nagy része már meg is valósult.

Detre Miklós előadásában kiemelte a kárenyhítési juttatásokat, hiszen hatalmas támogatotti kört érint. Mint mondta, az aszályos időszakot követően rengeteg kárenyhítési kérelem érkezett. A kormány támogatásával a kárenyhítési juttatásokkal a gazdák viszont túl tudtak jutni ezen a nehézségen is. Az ukrán gabona beáramlása miatt keletkezett gazdasági károk kompenzációja miatt pedig mintegy 6 milliárd forintot osztanak szét az érintett gazdák között. A kifizetések december 31-ig megtörténnek. A Vidékfejlesztési Program keretein belül több mint 48 ezer gazdálkodó tudott támogatásban részesülni, melynek nagy része már meg is valósult.

A több mint 48 ezer támogatott projekthez több mint 66 ezer előleg és kifizetési igénylés került benyújtásra, ezeknek 94%-át már sikerült feldolgozunk és több mint 1127 milliárd forintot fizettünk ki a Vidékfejlesztési Program keretein belül. Még mintegy 3800 kérelem van feldolgozás alatt, 140 milliárd forintot meghaladó mértékben. Ezeknek az ügyintézését folyamatosan végezzük. 934 forintra azonban még semmilyen igény nem érkezett be.

Ismertette azt is, hogy 2024-től új funkciók lesznek elérhetők a MobilGazda applikációban. Ilyen például a bankkártyás fizetés és az STÉ kalkulátor. Ezen kívül lesz új, csak a fényképkészítésre szóló meghatalmazás. A fényképkészítés során az offline ellenőrzések kiterjesztése is újítás lesz, valamint a támogatáshoz kapcsolódó iratok beküldése is. 

A Portfolio Agrárszektor 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!