2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Hatékonyabb burgonyatermesztésben segít a mesterséges intelligencia

Hatékonyabb burgonyatermesztésben segít a mesterséges intelligencia

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági ágazatban úttörő fejlemény, hogy a kanadai burgonyatermesztők a mesterséges intelligenciához (AI) fordulnak, így pedig valós időben nyomon követhetik és előre jelezhetik terményeik tápanyagszükségletét. Ez az innovatív megközelítés átalakítja a kanadai burgonyatermesztés módját – írja a Potato News Today Reem Abukmeil és Ahmad Al-Mallahi cikke alapján.

Ahogy a kanadai burgonyatermesztés tovább fejlődik, a termelési ambíciók és a környezetvédelem közötti kényes egyensúly továbbra is az iparági megfontolások előterében áll - írják a kutatók.

A tápanyag-gazdálkodás kihívása

A burgonyatermesztők hagyományosan kihívásokkal szembesülnek a tápanyag-gazdálkodás terén, amely a terméshozamokat közvetlenül befolyásoló, kulcsfontosságú szempont a tevlkenységükben. A hagyományos talajkezelési és lombtrágyázási módszerek, bár bizonyos mértékig hatékonyak, korlátokba ütköznek, különösen a burgonya növekedésének későbbi szakaszaiban szükséges tápanyagok esetében.

Az uralkodó iparági gyakorlatok gyakran a műtrágyák koncentrált kijuttatását jelentik az ültetés vagy a feltöltés fázisában, különösen Kanadában. Míg ez a megközelítés bizonyos tápanyagok esetében megfelelő lehet, a burgonya későbbi növekedési szakaszaiban szükséges tápanyagok esetében kihívást jelent

- írja Abukmeil és Al-Mallahi.

A pontosabb és hatékonyabb tápanyag-kijuttatás szükségessége egyre nyilvánvalóbbá vált, különösen az emelkedő üzemanyag- és műtrágyaköltségek fényében.

A mesterséges intelligencia újraírja a szabályokat

A Dalhousie Egyetem kutatói, köztük Reem Abukmeil doktorjelölt és Ahmad Al-Mallahi egyetemi docens, a mezőgazdasági forradalom úttörői. Kutatásuk során egy hordozható spektrofotométert, egy optikai érzékelőt használnak a burgonyaföldeken a levélnyél tápanyagértékeinek gyors meghatározására. Az optikai érzékelők és hullámhossz-tartományaik technológiai fejlődése a spektroszkópia széles körű alkalmazását eredményezte a növények tápanyag-összetételének gépi tanulási technikák segítségével történő értékelésére.

A valós idejű tápanyag-figyelés előnyei

Ez a mesterséges intelligencia által vezérelt megközelítés számos előnnyel jár. Lehetővé teszi a gazdálkodók számára a műtrágyák hatékonyabb és időben történő kijuttatását, biztosítva, hogy a növények a megfelelő tápanyagokat a megfelelő időben kapják meg.

A burgonyatermesztés jövője

Ahogy a kanadai burgonyatermesztés tovább fejlődik, az AI-technológia integrálása jelentős előrelépést jelent. Nemcsak a burgonyatermesztés hatékonyságának és fenntarthatóságának növelését ígéri, hanem példát jelent más növények számára is. Ez az új megközelítés értékes eszköznek ígérkezik a gazdák számára, lehetővé téve számukra, hogy hatékonyan és időben alkalmazzák a szükséges műtrágyákat, ami végül egyensúlyt teremt a termelési ambíciók és a környezetvédelem között – tette hozzá a cikk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!