Ez ijesztő: olyan dolog történt az időjárással, amire senki sem számított

Ez ijesztő: olyan dolog történt az időjárással, amire senki sem számított

agrarszektor.hu
November 17-én először több mint 2 fokkal volt magasabb bolygónk átlaghőmérséklete az iparosodás előtti szintnél. Ez azt jelenti, hogy ha csak rövid időre is, de kritikus küszöbérték fölé emelkedett a Föld átlaghőmérséklete. A Copernicus adatai előzetesek, és hetekre lesz szükség ahhoz, hogy a valós megfigyelésekkel megerősítsék őket. 2023 novembere egyébként ismét jó eséllyel pályázik az eddigi legmelegebb november címre, "jó úton" haladunk affelé is, hogy 2023 legyen a legmelegebb év a mérések rendszeres kezdete óta.

Múlt hét pénteken, vagyis november 17-én első alkalommal történt meg, hogy a globális átlaghőmérséklet több mint 2 fokkal volt magasabb az iparosodás előtti szintnél, azaz az 1850-1900 közötti időszakot alapul véve. Ezt a köszöbértéket csak rövid időre lépte át bolygónk átlaghőmérséklete, és nem jelenti azt, hogy a Föld tartósan 2 fok fölötti felmelegedésben van - írja az Időkép.

Samantha Burgess, a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat igazgatóhelyettese azt is elárulta, hogy pénteken a globális hőmérséklet átlagosan 1,17 fokkal haladta meg az 1991-2020-as szintet, így ez volt a legmelegebb november 17-e a feljegyzések szerint. Az iparosodás előtti időkhöz képest azonban - mielőtt az ember elkezdte volna nagymértékben elégetni a fosszilis tüzelőanyagokat - a hőmérséklet 2,06 fokkal volt magasabb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!