Őrület, mennyibe kerül egy kiló hagyma a lengyel piacokon: ettől leesik az állad

Őrület, mennyibe kerül egy kiló hagyma a lengyel piacokon: ettől leesik az állad

agrarszektor.hu
A Freshmarket.info adatai szerint a lengyel nagybani piacokon a vöröshagyma átlagára egy átmeneti csúcsot követően csökkenni kezdett, és 8,3%-kal esett vissza egy hét alatt. Jelenleg a nagybani piacokon a méretre válogatott, zsákos kiszerelésű vöröshagyma ára 1,50-1,80 PLN/kg (130-155 Ft/kg) között alakul mérettől, minőségtől és régiótól függően, ami azt jelenti, hogy a tavalyi szinthez képest 20%-kal olcsóbb - egy évvel ezelőtt november közepén a hagyma átlagos eladási ára 2,05 PLN/kg (175 Ft/kg) volt, most az átlagár 1,65 PLN/kg (140 Ft/kg).

Ez önmagában egy hét alatt is jelentős változás, de az igazi jelentősége abban rejlik, hogy trendfordulót jelez: több elemző is tartott attól, hogy megismétlődhet a tavaly bekövetkezett áremelkedés, különös tekintettel arra, hogy idén a tavalyinál valamivel kisebb hagymatermés várható Lengyelországban. Miért tört meg a hagyma árának emelkedése a lengyel piacokon? Az elsődleges ok az import, pontosabban az a tény, hogy a közép-ázsiai országokból - főként Kazahsztánból és Üzbegisztánból - behozott hagyma később útnak indított tételei megérkeztek Lengyelországba. Ez volt az a mennyiség, ami október végén még nem állt rendelkezésre, ez okozta az árak átmeneti megugrását - ezeket a tételeket a nagybani piacokon jellemzően 1,3 PLN/kg (130 Ft/kg) áron kínálják - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy évvel ezelőtt a Közép-Ázsiából Európába irányuló szállítások volumene kisebb volt, mert Oroszország többet vásárolt ezekben az országokban. Idén Oroszországban bőségesen találni hagymát, és az orosz piacon az import iránti kereslet nagyon korlátozott. Ennek következtében a közép-ázsiai exportőrök távolabbi piacokra is szállítanak, és hajlandóbbak alacsonyabb árakat kínálni. Másrészt ott van Hollandia is, ahol a hagyma árának csökkenése lassul, de ezzel egyidejűleg az Afrikába irányuló export is gyengül, így a holland exportőrök Európában, többek között Lengyelországban is keresik a lehetőségeket - a lengyel piacra olyan áru is érkezik, amely Hollandiában nem kerülhetne frisspiaci értékesítésre. Elemzők szerint a közeljövőben még nincs kilátás a hagymaárak jelentős emelkedésére Lengyelországban, rövid távon valószínűtlen, hogy az átlagárak a tavalyi plafon fölé kerüljenek. Hosszú távon egy ilyen forgatókönyv azonban még mindig nagyon valószínű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?