2024. április 27. szombat Zita
Támogatást kapnak ezek a magyar termelők: így juthatnak hozzá a pénzhez

Támogatást kapnak ezek a magyar termelők: így juthatnak hozzá a pénzhez

agrarszektor.hu
Megjelent az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet szerinti csekély összegű támogatás igénybevételéről szóló 59/2023. (XI. 2.) számú Kincstár Közlemény, melyből fontos információkat tudhatunk meg a támogatás mértékéről, a támogatás iránti kérelem benyújtásának módjáról, határidejéről, továbbá a támogatás iránti kérelmek módosításáról és a hiánypótlásról egyaránt.

A Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) közzétette az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet szerinti csekély összegű támogatás igénybevételéről szóló 59/2023. (XI. 2.) számú Közleményét. A 26/2014-as FM rendelet alapján az anyakecskét tartó mezőgazdasági termelők az anyakecske tartásához vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást vehetnek igénybe, a kérelmező rendelkezésére álló szabad csekély összegű támogatási keretének összegéig - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az Agrárkamara ugyanakkor arra hívta fel az állattenyésztők figyelmét, hogy a támogatás iránti kérelmet, valamint a kérelemre indult eljárás során - a felügyeleti eljárás kivételével - minden dokumentumot elektronikusan, a Kincstár honlapján keresztül, ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen keresztül kell benyújtani. Fontos kiemelni, hogy a támogatási kérelem benyújtásra vonatkozóan a Kincstár nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat! A nem elektronikus úton benyújtott támogatási kérelmet a Kincstár visszautasítja, az egyéb nem elektronikusan benyújtott dokumentum a döntés meghozatalánál nem vehető figyelembe!

A támogatási kérelmek 2023. november 1. 00:00:00 és 2023. december 10. 23:59:59 között az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci Intézkedések → Nemzeti támogatások → Mezőgazdasági csekély összegű támogatás → Anyakecske tartás csekély összegű támogatása menüponton keresztül tölthetők ki és nyújthatók be. Tekintettel azonban arra, hogy 2023. december 10. munkaszüneti napra esik, így az elektronikus kérelemkitöltő felületen legkésőbb 2023. december 11. 23:59:59-ig lehet a kérelmeket benyújtani.

A NAK arra kérte az érintetteket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a kérelmek benyújtásra vonatkozó határidőre, mely jogvesztő. A kérelem benyújtási időszakot követően beadott kérelmet a Kincstár a Támogatási törvény alapján végzéssel visszautasítja! A már benyújtott támogatási kérelmek módosítására, a kérelem benyújtási határidő végéig, azaz 2023. december 11-én 23:59:59-ig van lehetőség.

A támogatási kérelemre indult eljárás során minden dokumentumot, így a hiánypótláshoz kapcsolódó dokumentumokat és - a felügyeleti eljárás kivételével - a jogorvoslati eljáráshoz kapcsolódó dokumentumokat vagy egyéb dokumentumot a Kincstár honlapján keresztül, a korábban már benyújtott támogatási kérelemhez kapcsolódóan az Általános ügyintézés → Támogatáshoz kapcsolódó iratok elektronikus beküldése menüponton keresztül kell benyújtani.

További fontos információ, hogy a kérelmezőnek a támogatás iránti kérelem benyújtásakor nyilatkoznia kell arról, hogy rendelkezik a megkeresésére a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége (a továbbiakban: MJKSz) által kiállított, a kérelmező által a tenyészetében tartott anyakecskék létszámáról és a támogatás igénybevételéhez szükséges feltételek meglétéről szóló igazolással. Az MJKSz igazolás minta ezen a linken érhető el.

Az intézkedéssel kapcsolatos további információk a Kincstár honlapján a „Támogatások / Nemzeti támogatások / Mezőgazdasági de minimis / Anyakecske tartás támogatása” menüpont alatt érhetők el. A kérelem benyújtással kapcsolatosan tájékoztatás az ezen az e-mail címen kérhető. Az Agrárkamara jelezte, hogy falugazdászai is segítik a gazdálkodókat a kérelmek benyújtásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!