Áramlik be az import paradicsom a franciákhoz: ki nem találnád, honnan érkezik

Áramlik be az import paradicsom a franciákhoz: ki nem találnád, honnan érkezik

agrarszektor.hu
Franciaország paradicsom-önellátottsági szintje 60 százalék alá süllyedt, az importáru döntő többsége Marokkóból érkezik.

A Francia Mezőgazdasági Minisztérium szeptember 1-én kiadott prognózisa szerint a 2023-as belföldi paradicsomtermés volumene 457 ezer tonna lesz, ami 13%-os csökkenést jelent az előző évi mennyiséghez képest, és ez a visszaesés a hajtatott paradicsom volumenének ugyancsak 13%-os mérséklődésével magyarázható - írta meg a FruitVeB. Franciaország önellátottsági szintje paradicsomból már 60% alattt van: az import volumene 2021-ben 357 ezer, 2022-ben pedig már 425 ezer tonna volt. A tavalyi behozatal közel kétharmada, mintegy 63%-a Marokkóból származott.

A 2023-as szezon kezdetén tapasztalható fényhiány és a termelési költségek emelkedése arra kényszerítette a termesztőket, hogy elhalasszák az ültetést, de ezen felül a francia paradicsomágazatnak számos olyan adminisztratív korlátozó tényezővel is meg kellett megbirkóznia, amelyek a gazdák szerint komolyan veszélyeztetik a termelékenységét. A termelői szövetség (AOPn Tomates et Concombres de France) olyan szabályozási intézkedésekre is rámutat, amelyek nem alkalmazkodnak a szektor realitásaihoz, ilyenek például a csomagolóanyagokra vonatkozó előírások.

A szövetség szerint a francia termelés visszaesése egyértelműen Marokkónak kedvez, amely a 2022/2023-as szezonban ismét rekord exportvolument könyvelhetett el: Európába több, mint 700 ezer tonna paradicsomot szállítottak, amelynek 51%-a Franciaországban került értékesítésre. A francia termelők már 2022 óta figyelmeztetnek erre a helyzetre. A Légumes de France kérésére két címkézési akciót szerveztek szupermarketekben, 2022 szeptemberében és 2023 június elején, és kifogásolták a marokkói paradicsom túlsúlyát a polcokon, valamint a különböző eredetű paradicsom csomagolásának hasonlóságát, és felszólították a francia kiskereskedőket, hogy népszerűsítsék a hazai árut.

Nem tartható a “szuverenitási terv”

Mivel jelenleg nagyon kevés üvegházépítési vagy felújítási projekt van folyamatban, Jean-Pierre La Noë, az AOPn Tomates et Concombres de France elnöke kifejtette, nem érti, mi történhetett a kormány által meghirdetett “zöldség- és gyümölcs szuverenitási terv”-vel, amely nyilvánvalóan nem a terveknek megfelelően alakul. Az ágazat egy valódi fejlesztési és beruházási terv kidolgozását kéri a kormánytól, mivel félő, hogy a hazai termelés össze fog roppanni az importnyomás alatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?