Őrület, ami a Velencei-tóban történik: ezt jó, ha minden horgász tudja

Őrület, ami a Velencei-tóban történik: ezt jó, ha minden horgász tudja

agrarszektor.hu
Mint ismeretes, az Agrárminisztérium júliusban bejelentette, hogy egyedi célforrással fogja támogatni a Velencei-tó őshonos halállományának mielőbbi újraépítését. A pontyon kívül kerül majd a vízbe süllő, csuka, balin és keszeg is.

Az úgynevezett kosfejű vadpontyokat az ősi európai génállománnyal rendelkező pontyok fennmaradt képviselőjeként azonosították, melynek önfenntartó állománya csak nagyon kevés vízterületen található meg a kontinensen. A pontyfajtára a kifejezetten lassú növekedés jellemző, a tógazdasági körülmények között kihelyezett 3 nyaras példányok átlagtömege 60-70 deka, de egy 20 éves egyed sem nyom többet 2-3 kilónál. 

Dupla mennyiségben telepítettek

A tavasszal elmaradt Velencei-tavi vadponty-kihelyezés pótlásának első felére került sor szeptember 22-én, pénteken. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi Kirendeltségének vezetője Pálinkás Imre a Pecaverzumnak elmondta, az előre meghirdetett mennyiség közel duplája került a vízbe a közismert nevén kosfejű pontyokból. Március 9-én egy év kihagyást követően történt a Velencei-tavon haltelepítés, összesen 9538 kilogramm kifogható, azaz megtartható méretű, 3-4 nyaras ponty került a Kajászói Tógazdaságból új lakóhelyére. Az évindító halasítást után bejelentettek áprilisban egy vadpontytelepítést, de az végül a halászat sikertelensége miatt meghiúsult. Augusztus 3-án azonban ötmillió forint értékben több mint 3000 kilogramm, 2 kiló feletti átlagtömegű, 3 nyaras pontyot engedtek szabadon, szeptember 22-én, pénteken pedig bepótolták a tavasszal elmaradt halasítást. 

Jobb volt a megmaradás a Kajászói Tógazdaságban, 500 helyett 952 kilogrammot eredményezett a halászat, ennyi 3 nyaras példányt helyeztünk ki pénteken. Az átlagos tömeg 70 dekagramm volt, de akadtak köztük nagyobb, 1,5 kilósak is 

- közölte Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi Kirendeltségének vezetője.

Jobb,ha visszadobjuk

Az unikális fajtát általában könnyű elkülöníteni a normál típusoktól, hiszen testalkata erősen sodrófa formájú, meglehetősen nyújtott, jellemzően alacsony hátmagassággal és ebből adódóan magas profilindexxel (általában 4,0 feletti értékkel: testhossz osztva a testmagassággal), feje pedig lefele törő, leszegezett kosfejre emlékeztető, melyből származik beceneve is. Termetéhez mérten erős sporthal, így megfogása, különösen finomabb szerelékkel élménydús. A Mohosz Velencei-tavi Kirendeltsége a telepítés bejelentéséről szóló tájékoztatójában megjegyezte, hogy ugyan ez a pontyfajta a fogható halak közé tartozik, mégis mindenkit arra kérnek, hogy lehetőleg mégse vigye haza azokat.

 A jogszerűen kifogott, legkisebb kifogható méretet elérő példányai megtarthatók (horgászrendi védelmük megvalósítása egyelőre nem elvárható), ugyanakkor mindenkit arra bíztatunk, vegye figyelembe e fajta magas eszmei értékét, élményindexét, lassú növekedéséből-korából kifolyólag alacsonyabb gasztronómiai értékét, és a fogott példányokra inkább sporthalként, mint fehérjeforrásként tekintve, lehetőleg engedjék vissza éltető elemébe annak érdekében, hogy minél tovább velünk maradjanak a különleges vadpontytípus telepített példányai a tóban. A kihelyezett példányok egy részét egyedi sorszámmal ellátott, kis műanyag narancssárga színű haljellel láttuk el. Kérjük, hogy a fogott és visszaengedett megjelölt halakról a jelet ne vegyék le, hanem annak leolvasott sorszámát a példány lemért paramétereivel, valamint a fogás időpontjával és pontos helyszín megadásával, továbbá lehetőség szerint készített fotóval juttassák el részünkre a halak sikeres nyomon követése érdekében 

Még az ősszel megtörténik a kosfejű pontyok kihelyezésének második üteme. A tervek szerint a kiöregedett tenyészanyák lelnek majd új otthonukra a Velencei-tóban. A további haltelepítési programok indulása a vízállástól és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem által végzett állományfelmérő kutatóhalászat eredményétől függ, illetve még a pénzt is várják a minisztériumtól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?