Itt a megoldás? Madárinfluenza elleni oltásokkal kísérleteznek a hollandok

Itt a megoldás? Madárinfluenza elleni oltásokkal kísérleteznek a hollandok

agrarszektor.hu
A holland kormány a Wageningeni Egyetem, az Utrechti Egyetem és a Royal GD együttműködésével megkezdte első madárinfluenza elleni vakcinázási kísérletét. A valós körülmények között zajló, magas patogenitású madárinfluenza elleni vakcinázási kísérlet során a betegség ellen beoltott naposcsibéket tojótelepekre fogják kihelyezni, beállítva ezeket az állatokat a termelésbe.

Szeptember közepén mintegy 1800 napos tojócsibét oltottak be magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) ellen, és az elkövetkező 18 hónapban megfigyelés alatt tartják őket, hogy megállapítsák a védettséget és a vírus terjedését - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A magas patogenitású madárinfluenza ellen két vektoroltóanyag bizonyult hatékonynak a Wageningeni Egyetem bioállatorvosi laboratóriumában ellenőrzött körülmények között végzett korábbi kutatások során. Ezt a két - a Ceva Santé Animale, illetve a Boehringer Ingelheim által gyártott - vakcinát most kereskedelmi körülmények között fogják tesztelni. A telepeken a madárinfluenza ellen vakcinázott állományok ugyanazon a vakcinázási és kezelési protokollon mennek majd keresztül, mint a vizsgálatban részt vevő gazdaságok többi egyedei. Mivel ez egy tudományos vizsgálat, a kísérletbe bevont állományokat az európai szabványoknak megfelelően szorosan figyelemmel kísérik, mintázzák és tesztelik. A tesztcsoportokat külön egységekben helyezik el, és termékeik nem kerülnek forgalomba.

A kutatók nagy reményeket fűznek a vakcinákhoz

Sjaak de Wit professzor nagy reményeket fűz a két tesztelt vakcina hatékonyságához. Mint mondta,

laborkörülmények között megfelelő védettséget láttunk, és a fertőzött madaraknál nem tapasztaltunk elhullást.

A kísérlet 2025. harmadik negyedévéig tart, az első eredményeket pedig várhatóan 2024. második negyedévében teszik közzé. A holland kormány a lehető legrövidebb időn belül, de felelősségteljesen szeretné a védőoltást szélesebb körben elérhetővé tenni, ezért a lépésről lépésre történő megközelítést választották. A telepi kísérlet mellett 2024. második negyedévében várhatóan nagyobb számú baromfitelepen kerül sor egy próbaüzemi kísérletre, amelynek feltétele, hogy a vakcinákat az európai hatóságok jóváhagyják, és ismertté váljanak az első tesztek eredményei.

Ez fontos lépés a baromfi állományok madárinfluenza-vírus elleni nagyszabású vakcinázása felé. Piet Adema, a holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszer-minőségi miniszter elmondta, hogy

a madárinfluenza súlyos betegség, amely óriási hatással van a baromfiágazatra, és mind az állatokat, mind a gazdákat érinti. Most lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a jövőben csökkentsük a fertőzések számát.

A vakcinázásnak is lehetnek negatív gazdasági követelményei

A vakcinázásnak azonban - még ha sikeres is - komoly következményei lehetnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábban az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy

a vakcinahasználatnak ugyanis komoly szakmai és gazdasági kockázata is van. Szakmai szempontból az egyik legjelentősebb kockázat, hogy a vakcinázott állatok tünetmentesen üríthetik a vírust, így ezen állományoknál nagyon szigorú monitorozására van szükség. Gazdasági szempontból pedig figyelembe kell venni, hogy jelenleg jelentős hátrányt okozna a magyar tenyésztőknek és élelmiszer-előállítóknak, hogy egyes, ún. harmadik országok letiltanák a baromfik és baromfitermékek exportját az egész országból.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!