Kiderült a csúf igazság: ezért jön ennyi import gyümölcs Magyarországra

Kiderült a csúf igazság: ezért jön ennyi import gyümölcs Magyarországra

agrarszektor.hu
Ahhoz, hogy itthon is fellendüljön a gyümölcstermesztés, fajtavizsgálat, a technológia korszerűsítése és a szövetkezeti formák felelevenítése szükséges. Hiába a jó adottság, hazánk a legtöbb gyümölcsből nem önellátó, tehát csak behozatalból tudja fedezni a szükségleteit. Ami pedig mondhatni, hogy szomorú, az az, hogy az elmúlt években nettó importőrré vált a magyar gyümölcstermelés.

Ennek egyik fő oka a klímaváltozás. A hosszú és tartós éjszakai-hajnali fagyok országszerte komoly károkat okoztak - elsősorban a a csonthéjasok termésében. A hazai kajszi- és őszibarack, valamint a cseresznye ezt nagyon megsínylette, de volt olyan év is, amikor az almát is érintette a kedvezőtlen helyzet

- mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke, Mártonffy Béla.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországnak továbbá több technológiai és hatékonysági elmaradottsága is van a nyugati országokkal szemben. A szakember úgy véli, hogy mutatkozik remény arra, hogy ezt a következő időszakban majd be lehet hozni, mivel a kormányzat komoly összegeket fordít a mezőgazdaság fejlesztésére. Ugyanakkor az is komoly gondokat okoz, hogy egyes gyümölcsökből nem megfelelő fajtákat ültetnek a gazdálkodók. 

Fontos megemlíteni, hogy azután, hogy Magyarország csatlakozott az EU-hoz, az akkori kormányzat megszüntette a fajtakísérleteket. Ez azt jelentette korábban, hogy ha külföldről behoztak valamilyen gyümölcsfajtát, amit nem Magyarországon nemesítettek, azt ki kellett próbálni és később ennek alapján lehetett telepíteni idehaza, ha bírta az itteni viszonyokat. Mártonffy Béla, mint magyarázta, ez megszűnt a rossz szemléletváltás miatt, mert világfajtákat akartak hazánkba szánni, amiket aztán be is lehetett hozni. Ezzel pedig az a legnagyobb probléma, hogy ezek a fajták nem Magyarországra lettek nemesítve. Ez oda vezetett, hogy egyre kevesebb termett már belőlük és a gazdáknak is komoly káruk keletkezett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember kitért arra is, hogy ezek után beszűkültek Magyarország piaci lehetőségei is. Az ismert okok miatt a szakmai szervezetek sürgetik a technológiaváltást, valamint szorgalmazzák a fajtakiválasztás és a fajtavizsgálatok visszaállítását. A NAK pedig fontosnak tartaná a szövetkezeti rendszer megerősítését is, amelynek nagy hagyománya van az olyan fejlett mezőgazdasággal rendelkező országokban, mint Dánia, Hollandia vagy éppen Franciaország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!