Jön az új kedvezményes agrárhitel: itt vannak a részletek

Jön az új kedvezményes agrárhitel: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az a kormányhatározat, amely az agrárhitelezés kapcsán szükséges intézkedésekről rendelkezik. A jogszabály egyebek mellett az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel kamattámogatásának emeléséről, valamint a megfelelő többletforrások biztosításáról is rendelkezik.

2023. augusztus 30-án jelent meg Magyar Közlöny legfrissebb száma, benne a kormány 1384/2023. (VIII. 30.) kormányhatározatával, amely az agrárhitelezés kapcsán szükséges intézkedésekről rendelkezik. A rendelet értelmében a kormány a hazai agrár mikro-, kis- és középvállalkozások hitelezés elősegítése érdekében egyetért az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel (a továbbiakban: Folyószámlahitel) kamattámogatása mértékének a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamatmegállapításánál alapul vett 1 havi BUBOR éves szinten számított százalékpontban kifejezett értéke mínusz 1 százalékpont, de legfeljebb évi 14 százalékpont mértékre történő emelésével, ha a Folyószámlahitel kamatidőszakának kamatmegállapításához alapul vett 1 havi BUBOR százalékpontban kifejezett értéke nagyobb, mint évi 5 százalékpont.

A kormány emellett egyetért azzal is, hogy az 1. pontban meghatározott emelt mértékű kamattámogatást a legfeljebb 100 millió forint hitelkerettel rendelkező agrárvállalkozások vehessék igénybe. A kabinet felhívja továbbá a gazdaságfejlesztésért felelős minisztert az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók keretében nyújtott de minimis támogatásokról szóló 39/2011. (V. 18.) VM rendelet [a továbbiakban: 39/2011. (V. 18.) VM rendelet] megfelelő módosítására, azzal, hogy az emelt mértékű kamattámogatás a 39/2011. (V. 18.) VM rendelet módosításának hatálybalépésétől számított 9 hónapon belül megkötött hitelszerződéshez vehető igénybe;

A rendelet értelmében a kormány felhívja a pénzügyminisztert arra, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezésére az 1. pontban foglaltak finanszírozása érdekében gondoskodjon a 2024. évben legfeljebb 6 milliárd forint többletforrás biztosításáról a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényben szereplő Gazdaságfejlesztési programok jogcímcsoport javára. Ennek felelőse a pénzügyminiszter és a gazdaságfejlesztési miniszter, az intézkedés határidejét pedig a felmerülés ütemében állapítja meg a jogalkotó.

A kormány felhívja a gazdaságfejlesztési minisztert és a pénzügyminisztert, hogy a Folyószámlahitel 2025. és 2026. évi kamattámogatása fedezetének rendelkezésre állásáról az 1. pontban foglaltak figyelembevételével gondoskodjanak a központi költségvetés Gazdaságfejlesztési Minisztérium fejezetében. A jogalkotó ennek felelőséül a gazdaságfejlesztési minisztert és a pénzügyminisztert tette meg, akiknek az adott évi központi költségvetés tervezése során erről is gondoskodniuk kell.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?