Nem a rászoruló gazdák kapják az uniós pénzt a MOSZ szerint

Nem a rászoruló gazdák kapják az uniós pénzt a MOSZ szerint

agrarszektor.hu
A MOSZ szerint nagyon alacsony összeget hagyott jóvá az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek hazai kompenzálására az Európai Unió, ráadásul egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mekkora hektáronkénti támogatásra számíthatnak a kiválasztottak. A szervezet szerint célravezetőbb lenne a forgóeszköz-hitelt támogatni az ukrán gabona miatt érkező kompenzációból.

A tervek szerint azok kaphatnak támogatást, akik 2022-ben 500 hektár alatti területtel rendelkeztek, legfeljebb 100 hektáron termeltek kukoricát és 2023. május 15. és szeptember 30. között legalább 10 tonna kukoricát értékesítettek. Ugyanakkor azt nem lehet tudni, hogy hány olyan gazda van, aki ekkora területtel rendelkezik - olvasható a MOSZ közleményében. Mint írták, a nagyobb termelők eleve kizárásra kerültek, de a kisebb gazdálkodók jó része is, mivel ők - vagy mert nincs tárolókapacitásuk, vagy mert finanszírozniuk kellett valamiből az idei évi munkálatokat - már régen eladták a kukoricájukat.

Ma a legnagyobb probléma, hogy a felvásárlási árak elfogadhatatlanul alacsonyak, a piac befagyott, a termelők nem tudják értékesíteni a megtermelt terményeiket, a gabonafélék eladhatatlanul a raktárakban állnak. Emiatt súlyos finanszírozási nehézségek alakultak ki. A hamarosan induló őszi munkák elvégzéséhez a termelők nem rendelkeznek elég saját erővel, így ezt az uniós forrást arra kellene felhasználni, hogy egy minden termelő számára elérhető, kedvezményes, kamattámogatott forgóeszköz hitel kerüljön meghirdetésre

- áll a MOSZ közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!