Több száz szarvasmarha pusztult el Amerikában

Több száz szarvasmarha pusztult el Amerikában

agrarszektor.hu
Szarvasmarhák százai pusztultak el az extrém hőség és páratartalom miatt július végén Iowában a helyi állattenyésztők tájékoztatása szerint. Az elhullások jól mutatják, hogy a szélsőséges időjárás mekkora hatással van a haszonállatokra és az élelmiszertermelésre. Ráadásul az Egyesült Államok szarvasmarha-állománya folyamatosan csökken, az egyre gyakoribb szárazság ugyanis arra készteti a termelőket, hogy minél több állatot vágjanak le, mert nincs elegendő legelő a takarmányozáshoz.

Több száz szarvasmarha pusztult el július végén Iowában, és habár nem ekkora számban, de Kansasben és Nebraskában is elhullt több állat is a hőség miatt - írja a Reuters. Pontosan körülbelül 370 tehén múlt ki a pusztító meleg miatt. Gary Vetter, aki szarvasmarhát tenyészt Iowa nyugati részén elmondta, három szomszédjánál összesen 53 állat pusztult el július utolsó hetében. 

Egyszerűen elkezdtek hullani, és nem igazán lehetett tenni semmit. Soha nem láttam még ehhez foghatót

- mondta a gazda. A hőség általában a nagyobb súlyú, 450 kilogrammnál nehezebb szarvasmarhák számára a legveszélyesebb, de a hőmérséklet és a páratartalom olyan magasra nőtt júliusban, hogy még a könnyebb, 320 kilogramm körüli állatok is elpusztultak. Az iowai Carrollban, Vetter farmja közelében július 28-án 47 fokot mért a Nemzetközi Meteorológiai Szolgálat.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint Iowa az ötödik legnagyobb szarvasmarha-termelő állam, és idén július 1-jén 630 ezer szarvasmarha volt a takarmányterületeken. Az USDA katasztrófa-segélyt nyújt kártalanítás gyanánt azoknak a termelőknek, akiknek elpusztultak a marhái. 

Kansasben idén nyáron 50 szarvasmarha múlt ki a hőstressz miatt. Tavaly nyáron az államban legalább 2000 szarvasmarha pusztult el a váratlanul érkező június eleji hőhullám miatt. Nebraskában július végén több bejelentés is érkezett a termelőktől, miszerint elpusztult több állatuk is, habár itt pontos számokat nem lehet tudni. Annyi biztos, hogy Nebraskában 2,3 millio szarvasmarha él a takarmányterületeken, míg Kansasben 2,4 millió.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!