Mi folyik a magyar élelmiszerboltokban? Döbbenetes számok láttak napvilágot

Mi folyik a magyar élelmiszerboltokban? Döbbenetes számok láttak napvilágot

agrarszektor.hu
Júniusban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 7,8, naptárhatástól megtisztítva 8,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,7%-kal nőtt az előző hónaphoz képest a KSH tájékoztatása szerint. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,8%-kal kisebb lett az egy évvel korábbinál. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,2%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,2%-kal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 4,3%-kal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,0%-kal nőtt, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben lényegében nem változott, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,9%-kal, a használtcikk-üzletekben 5,3%-kal, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11%-kal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 12%-kal lett kisebb.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,7%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,5%-kal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 24,2%-kal maradt el az előző év azonos havitól. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 6,9%-kal mérséklődtek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1560 milliárd forintot ért el júniusban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott. A január-június időszakban a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 10,3%-kal kisebb lett az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 7,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,0, az üzemanyag-kiskereskedelemben 22 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?