Nem szóltak a cégek, hogy mérgező lehet a növényvédőszer

Nem szóltak a cégek, hogy mérgező lehet a növényvédőszer

agrarszektor.hu
Két nagy mezőgazdasági vegyszereket forgalmazó cég nem osztott meg adatokat az európai hatóságokkal arról, hogy az elmúlt 20 évben 9 alkalommal találtak tudományos bizonyítékot arra, hogy egyes általuk gyártott növényvédő szerek magzati agykárosodást okozhatnak. Éppen ezért az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága közös meghallgatást tartott. A cégek viszont azzal érvelnek, hogy mindent etikusan csináltak és amúgy sem volt kötelező az EU-nak jelenteni a potenciálisan mérgező hatásokat.

Az Európai Parlament két szakbizottsága nyilvános meghallgatáson vonta kérdőre két nagy, növényvédő szereket gyártó cég, a Bayer és a Syngenta képviselőit, miután svéd kutatók kiderítették, hogy a cégek összesen 9 alkalommal tartottak vissza tudományos bizonyítékokat az európai intézményektől az általuk gyártott vegyszerek potenciális mérgező hatásáról. A cégek saját tudományos kutatásaikban arra utaló jeleket találtak, hogy a növényvédő szerek néhány generáció alatt magzati agyi fejlődési rendellenességhez vezethetnek. A két vállalat az USA illetékes hatóságának benyújtotta a bizonyítékokat, viszont az EU-nak nem, mondván, ez jogilag nem volt kötelező. Claire Bury a meghallgatáson az Európai bizottság képviseletében kijelentette, ők ezt nem így látják, szerinte a tanulmányok visszatartás a cégek jogi kötelezettségeinek megsértése, és nagyon súlyos probléma - írja a hvg

EZ IS ÉRDEKELHET

Az unió szakintézményeinek munkatársai és a képviselők egyetértettek abban, hogy sehogy sem jó az a rendszer, amiben a vállalatok döntik el azt, hogy melyik tanulmányokat bocsájtják az európai döntéshozók tudomására, és melyeket nem. Ez egészségügyi és környezetvédelmi kockázatokkal jár, ráadásul ezek hiányában az európai intézmények sem tudnak objektív döntéseket hozni a növényvédő szerek szabályozásáról. Plusz csavar, hogy a jogi helyzet nem olyan könnyű ám, mint azt hinnénk. Ha valóban történt visszaélés, és ténylegesen veszélyeztették a cégek a közegészséget azzal, hogy nem hozták nyilvánosságra, hogy a termékeik mérgezőek lehetnek, akkor sem az EU-nak kell eljárnia ebben a kérdésben. Ugyanis a bírságok kiszabása tagállami hatáskör lenne, de egyelőre egy EU-s országban sem látszik jele annak, hogy az ottani kormány felelősségre vonná a cégeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A két vegyipari vállalat képviselői kitartanak amellett, hogy ők mindent szabályt betartottak és helyesen jártak el. Cristina Alija, a Bayer képviseletében elmondta, hogy a cég mindig átláthatóan járt el és minden kért adatot átadtak. A hangsúly pedig a "kért" szón van, hiszen valóban lehetne technikailag vitatkozni, hogy kötelezték-e pont ezen 9, mérgező hatásokról szóló tanulmány átadására a cégeket az európai jogszabályok. Alexandra Brand a Syngenta képviseletében, mint fogalmazott, azért nem adták át a tanulmányokat az EU-nak, mert nem voltak kötelezőek, emellett megállapították, hogy új információkat sem tartalmaztak. A cég pedig szabályszerűen járt el és nincs mit rejtegetniük.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?