Itt az új japán gépcsoda, ami forradalmasíthatja az egész zöldségtermelést

agrarszektor.hu2023. július 18. 16:01

Az Inaho Europe robotfejlesztő cég kifejlesztette paradicsomszüretelő robotjának új változatát. A robot így "nyolcszor gyorsabb" - állítja az eredetileg japán cég európai leányvállalata. A robot most már óránként több mint 12 kilogramm koktélparadicsomot szüretel.

Közös munkába kezdett az Inaho Europe a holland Kwekerij Duijvestijn tulajdonosával, Nick Duijvestijn-nel és Ferry Adegeesttel a TVA Growers-től, hogy felgyorsítsa az autonóm paradicsomszüretelő robot fejlesztését. A multinacionális vállalat folytatja az autonóm paradicsomszüretelő robot legújabb változatának tesztelését a két holland paradicsomtermesztő üvegházában, hogy ellenőrizze a gazdasági megvalósíthatóságot és tovább javítsa a teljesítményt - olvasható a Future Farming oldalán. A robot a "fürtös betakarítás" opciónak köszönhetően gyorsabb lett, ez ugyanis kiváltja a paradicsomok külön-külön történő betakarítását. Az Inaho emellett elkötelezett a több robotot tartalmazó koncepció kifejlesztése mellett is, amelyet "megfizethető áron" bocsátana a vásárlók rendelkezésére.

Nőtt a betakarítási sebesség

A több paradicsomból álló fürtök egyszerre történő betakarításával megnőtt a betakarítási sebesség. Ez az új, szabadalmaztatott technológia lehetővé teszi a termelékenység jelentős növelését azáltal, hogy csökkenti a nagyszámú paradicsom betakarításához szükséges időt. Az Inaho Europe közlése szerint a robot most már több mint 12 kg paradicsom betakarítására képes egy óra alatt.

Alacsonyabbak lettek a költségek

Az előző változatban, ahol a robotkar egyszerre egy-egy gyümölcsöt szüretelt, nehéz volt versenyképes költségeket elérni a kézi munkához képest, ami dilemmát jelentett a robotépítők számára. A klaszteres szüretelés megvalósításával azonban most egy versenyképesebb, az emberi munkaerő költségeit megközelítő költségű megoldás lehetősége nyílik, mondták a robotépítők.

Címkék:
szüret, zöldségtermesztés, betakarítás, paradicsom, üvegház, robot, paradicsomtermesztés, paradicsomfajta, koktélparadicsom, robottechnológia, mezőgazdasági-robot,