2024. április 25. csütörtök Márk
Súlyos döntést hozott a Bizottság: ez egész Európa élelmezésére hatással lehet

Súlyos döntést hozott a Bizottság: ez egész Európa élelmezésére hatással lehet

MTI
Az Európai Bizottság feloldja az élelmiszerimportra vonatkozó összes olyan korlátozást, amelyet a 2011-es fukusimai nukleáris baleset nyomán vezettek be - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnök elnöke, miután a brüsszeli EU-Japán csúcstalálkozó keretében tárgyalásokat folytatott Kisida Fumio japán miniszterelnökkel.

Az elnök szerint a tudományos bizonyítékok és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség értékelése alapján hozta meg a brüsszeli testület a döntést, amelyet a japán hatóságok és a tagállamok által a termékeken végzett ellenőrzések pozitív eredményei tettek lehetővé. A fukusimai atomerőmű-baleset után az EU kötelezővé tette a Japánból származó élelmiszereknek a behozatal előtti alapos radioaktivitási vizsgálatát. A bizottság a szóban forgó korlátozásokat 2011-es elfogadásuk óta kétévente felülvizsgálta és - a kockázatok csökkenésével - fokozatosan enyhítette.

Ursula Von der Leyen elmondta, az EU és Japán megállapodott abban, hogy kétoldalú stratégiai párbeszédet indítanak, hogy összehangolják az indiai-csendes-óceáni térségben a békét fenyegető, illetve Oroszország ukrajnai háborúja miatt jelentkező kihívásokra adott válaszaikat, valamint cselekvési terveiket a gazdasági biztonsággal kapcsolatban és a kulcsfontosságú kínai nyersanyagoktól való függőség csökkentése érdekében.

Úgy vélem, sokat nyerhetünk azzal, ha együtt dolgozunk ebben a témában, hiszen hasonló függőségi viszonyaink vannak. Szükség van az ellátási láncaink kockázatmentesítésére. Egyik célunk az, hogy csökkentsük a gazdaságunk számára létfontosságú termékek esetében a néhány beszállítótól való túlzott függőséget

- hangsúlyozta Ursula Von der Leyen.

A Bizottság elnöke ezzel arra utalt, hogy több kulcsfontosságú nyersanyag beszállítói Kínában találhatók. A japán miniszterelnökkel közös nyilatkozatában ugyanakkor leszögezte, hogy "a Kínával való együttműködés nagyon fontos, tekintettel a nemzetközi közösségben betöltött szerepére és az ország méretére."

Az EU és Japán megállapodott abban is, hogy megerősítik a zöld és a digitális átalakulásra irányuló munkájukat, e tekintetben a vezetők együttműködési megállapodást írtak alá a biztonságos, rugalmas és fenntartható tengeralatti összeköttetések megerősítéséről. Az EU és Japán ugyancsak együttműködik a kulcsfontosságú nyersanyagok, valamint a félvezetők ellátási láncainak nyomon követésében.

Huszonkilencedik csúcstalálkozójukon az uniós és japán vezetők megerősítették elkötelezettségüket a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok megerősítése mellett. Vállalták továbbá, hogy felgyorsítják az adatáramlásról szóló tárgyalásokat azzal a céllal, hogy azok még az idén lezáruljanak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!