Módosult a földszabályozás Magyarországon: komoly változások jönnek

Módosult a földszabályozás Magyarországon: komoly változások jönnek

agrarszektor.hu
A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig - tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, a kormány és az agrártárca ösztönzi a generációváltást a mezőgazdaságban. A fiatalok pontosan tudják, óriási potenciál rejlik az agráriumban, mi pedig azon vagyunk, hogy segítsük őket ezen lehetőségek kiaknázásában - tette hozzá. A jelenlegi törvénymódosítás is azon rendelkezések sorába illeszkedik, melyek a magyar mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú fiatalítást segítik elő. Ezen felül a kormány és a szaktárca kiemelt közös célja az is, hogy a helyi mezőgazdaságot erősítsék.

Július 1-től nem gyakorolható elővásárlási jog az első tíz hektár földjét megszerző azon gazdákkal szemben, a föld fekvésétől számított húsz kilométeren belül helyben laknak vagy mezőgazdasági üzemközponttal rendelkeznek. A fiatalok számára vonzóbb lehet a földművelői életpálya, ha azt látják, hogy könnyebben hozzájuthatnak az első 10 hektár földjükhöz, ráadásul a lakóhelyük közvetlen közelében

- emelte ki Nagy István.

Az új rendelkezés a gyakorlatban azt jelenti, hogy a feltételeknek megfelelő adásvételi szerződést nem kell közzétenni azaz a jóváhagyási eljárás befejezésére is hamarabb kerülhetett sor - összegezte a miniszter. Ez lényeges adminisztratív terhet vesz le a gazdák válláról, és jelentősen meggyorsíthatja a folyamatot - mutatott rá a tárcavezető, aki arra is kitért, hogy a szabályozás a visszaélések elkerülését is biztosítja. Ugyanis az első 10 hektár nem az adásvétel időpontjában ténylegesen fennálló földtulajdont jelenti, hanem a vevő által valaha, bármilyen jogcímen megszerzett földek összes területét, ide értve azokat is, amelyek utóbb kikerültek a tulajdonából. Így elkerülhető, hogy a megszerzett földek továbbadásával bárki is visszaélhessen a törvényben biztosított kedvezményes lehetőséggel, szögezte le Nagy István.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?