Nem csak veszik, egyre inkább lopják is a mezőgazdasági berendezéseket

Nem csak veszik, egyre inkább lopják is a mezőgazdasági berendezéseket

agrarszektor.hu
Egyre súlyosabb probléma az Egyesült Államokban a nagyértékű mezőgazdasági berendezések eltulajdonítása. A tolvajok a forgalmazókat és az eszközöket üzemeltető gazdákat is meglopják, a háttérben pedig a gyanú szerint szervezett csoportok állnak, amelyek gyorsan külföldre menekítik a zsákmányt.

Mostanában a tolvajok az Egyesült Államokban a precíziós mezőgazdasági eszközöket, köztük a termésmonitorokat és a különböző navigációs rendszereket veszik célba – közöl elemzést a témában az AgWeb.

Senki sincs biztonságban

Mostanában eléggé elterjedt, hogy a tolvajok permetezőberendezéseket visznek el a kiskereskedelmi telepekről. A műholdas eszközök, a monitor és a kapcsolódó berendezések között nemritkán 6 ezer dolláros rendszerekről van szó

– mondta el a lapnak Rock Katschnig, aki az Illinois állambeli Prophetstown közelében gazdálkodik. "Volt egy kiskereskedő itt a környéken, ahol a tolvajok hat eszközt loptak el a permetezőberendezéseikből." A tolvajok vélhetően nem tudták, hogy mit zsákmányoltak."

"Az egyik iowai forgalmazó ügyfelétől több mint 20 berendezést loptak el" - mondta Katschnig Chip Flory-nak, az AgriTalk műsorvezetőjének egy nemrégiben folytatott beszélgetés során. "Nagyon ébernek kell lennünk, hogy elzárjuk ezeket a dolgokat, és ne hagyjuk az eszközöket a mezőn, a nyílt terepen állni".

Ha elvitték, ritkán kerül elő

Flory megjegyezte, hogy ha egyszer ellopták a berendezéseket, azok nem mindig követhetők nyomon. Katschnig hozzátette, nem hiszi, hogy az FS1 képességgel rendelkező vevőkészülékek feltétlenül nyomon követhetők, hacsak nem a gazdálkodó gépkereskedőjénél voltak regisztrálva. "Az újabb FS-rendszerek és az RTK-rendszerek esetében viszont már működik a helymeghatározás" - mondta.

"Valaki azt mondta, hogy szerinte itt olyan szervezett csoporttal állunk szemben, amely mindent nagyon gyorsan elszállíthat az országból, és az ellopott eszközöket soha többé nem látják tulajdonosaik" - mondja Katschnig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?