Vezető nélkül dolgozik a Horsch új vetőgépe

Vezető nélkül dolgozik a Horsch új vetőgépe

agrarszektor.hu
Autonóm, vagyis emberi beavatkozás nélkül működő vetőgépet mutatott be a Horsch a brazil Bahia Farm Show szakmai közönségének- írja a Future Farming. Az önvezető mezőgazdasági gépek rendkívüli hatékonyságot hozhatnak a gazdálkodóknak, ráadásul választ adnak a világszerte egyre jelentősebb munkaerőhiány problémájára is.

A német Horsch vállalat Brazíliát, a Bahia Farm Show-t választotta, hogy bemutassa a világnak autonóm vetőgép-koncepcióját, a Gantry RO G 500-at. A 20 évvel ezelőtt elkezdett projekt végül az informatika, az érzékelők és számos más, az agrárgazdaság és a járműautonómia területén alkalmazott csúcstechnológia fejlődésének köszönhetően vált valósággá.

A bemutatóra azt követően kerül sor, hogy a gép 2022 második felében a Brazília északkeleti részén található Matopiba régióban található szójaültetvényeken dolgozott, hogy tapasztalatokat szerezzenek a működéséről és hitelesítsék az eredményeket.

A Horsch RO G 500 egy önjáró vetőgép, amely képes autonóm módon áthaladni az előzőleg számítógépen megtervezett vonalakon. A most bemutatott gép lehetővé teszi, hogy a Horsch jelentős lépéseket tegyen a teljes automatizálás, illetve autonómia felé a szántóföldön

- mondta Rodrigo Duck, a vállalat brazíliai vezérigazgatója.

Nagy kapacitás, kitartó munka

A Horsch RO G 500 központi motoregységgel rendelkezik, amely az ültetési sorok felett helyezkedik el. A vontatás 11, illetve 4 méteres keréktávolsággal történik. Ezzel a nagyméretű kerékkészletekkel rendelkező konfigurációval csak egyszer halad át az előirányzott soron, hogy elkerülje a talajtömörítést, amelynek főként nedves termőtalajon van jelentősége. Ezenkívül központi vetőmagtartályokkal rendelkezik, amelyek összkapacitása 12 ezer liter.

Ezeket szója vetésére fejlesztettük ki, ahol a nagy térfogatú vetőmagtartályok hasznosak a munka hatékonyságának növeléséhez, mivel csökkentik az újratöltéshez szükséges megállási időt

- mondja Michael Horsch, a cég alapítója, aki egyben a gép fejlesztéséért felelős szakember.

A motoregység alá a Horsch Maestro sorozatból származó vetősorokat szerelnek, összesen 24 méter munkaszélességgel. A dupla V-tárcsák a mélységhatároló kerékkel biztosítják a pontos vetőmag elhelyezést és a vetésmélység folyamatos fenntartását.

Szélesség akár 36 méterig

A Horsch Gantry kialakítása is előnyökkel jár: a sorvágó- és nyomótárcsákhoz szükséges súlyt nagyon hatékonyan lehet a vetőmagtartályokkal és a motorral ellátott alvázról a vetőrúdra átvinni, és a teljes munkaszélességben elosztani. Az alváz magassága pedig lehetővé teszi, hogy az ültető rúd a talaj egyenetlenségeit is leképezze.

Michael Horsch elmondta, hogy Brazília rendkívül érdekes kiindulópont a Gantry számára. Szerinte az országban egyre nagyobbak a területek, és van jövője egy önjáró vetőgépnek, amikor évente két betakarítás van.

Fotó: Future Farming

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!