Kerttulajdonosok, figyelem! Fontos hírek jöttek a fúrt kutak ügyében

Kerttulajdonosok, figyelem! Fontos hírek jöttek a fúrt kutak ügyében

agrarszektor.hu
Egyre közelebb kerülhet sok kerttulajdonos ahhoz, hogy pont kerüljön a fúrt kutak ügyének végére. Az Országgyűlés ugyanis megkezdte a kútamnesztiáról szóló törvénymódosítási javaslat általános vitáját. A helyzet igen bonyolult, amit a hetek óta tartó információramláson kívül jól mutat az is, hogy az állam most még azt sem tudja egyelőre, hogy 15 ezer vagy 150 ezer kút van Magyarországon. Ennek az az oka, hogy az elmúlt fél évszázadban a többség engedély, sőt bejelentés nélkül fúratta ki.

A törvénymódosítás értelmében nem kell engedély az 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget el nem érő, évi 500 köbméternél kevesebb vizet szolgáltató háztartási kutak üzemeltetéséhez - mondta előterjesztői expozéjában a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A bejelentési kötelezettség azonban megmarad, hangsúlyozta Rétvári Bence. A törvénymódosítással a kormány szándéka az, hogy a lakosság és a mezőgazdasági termelők stabil vízhozzáférését elősegítse - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

A törvényjavaslat szerinti háztartási kutak használata a zöld vegetáció fenntartása és a kiskerti növénytermesztés mellett mérsékli a vezetékes víz felhasználását, ami hozzájárul a lakosság biztonságos vízellátásához. Augusztus végéig a hatóságok megalkotják a vízkészletvédelmi országtérképet, a soron következő népszámlálások alkalmával pedig az ásott és fúrt kutakra is rákérdeznek majd.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?