Elképesztő, ami a német földeken történik: aggasztó hírek láttak napvilágot

agrarszektor.hu
A melegedő éghajlat miatt a növények fenológiai fázisai előresiettek, és hiába melegebb a tavasz, a fagykárok kockázata növekszik. A Német Meteorológiai Szolgálat (DWD, Deutscher Wetterdienst) agrometeorológiai osztálya egy tanulmányban azt vizsgálta meg, hogy az éghajlatváltozás növeli-e a késői fagykárok kockázatát.

Megállapításaik szerint a magasabb tavaszi átlaghőmérséklet miatt Németországban is korábban kezdődik a növények fejlődése, ami növeli a késői fagykárok kockázatát, mivel a növények a fejlődés érzékeny szakaszában vannak. A globális felmelegedés ellenére a tavaszra oly jellemző hidegbetörések kockázata továbbra is fennáll - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A DWD az 1961 és 2020 közötti időszak meteorológiai és fenológiai adatainak értékelése során arra a következtetésre jutott, hogy míg az 1980-as évekig alig volt változás a hidegbetörések gyakoriságában, addig az utóbbi évtizedekben az április 1. és május 15. közötti időszakban a -2 °C alatti hőmérséklet valószínűsége összességében csökkent: az 1961 és 1990 közötti időszakban a -2 °C alatti fagy valószínűsége április 21-én valamivel kevesebb mint 30% volt, ami az elmúlt 30 évben 20% körüli értékre csökkent. Ugyanakkor például a cseresznyevirágzás kezdete most körülbelül kilenc nappal korábban kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a cseresznyevirágzás kezdete utáni fagyesemény valószínűsége Németországban átlagosan 19%-ról 27%-ra nőtt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?