Nem árt résen lenni: ezeket az egységes kérelmeket biztosan elutasítják 2023-ban

Nem árt résen lenni: ezeket az egységes kérelmeket biztosan elutasítják 2023-ban

agrarszektor.hu
Az idén januárban indult új Közös Agrárpolitika korábbaikhoz képest jelentősen megváltozott szabályrendszere komoly feladat elé állítja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, amelynek falugazdászai minden évben mintegy 110 ezer egységes kérelmet nyújtanak be, és segítik ezáltal a támogatások maradéktalan lehívását. Az új előírásokra tekintettel idén nem lesz szankciós időszak, június 9-ig adhatók be a kérelmek.

Minden évben rendre a támogatási kérelmek közel 70 százalékát a kamara falugazdászai adják be Magyarországon - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Tavaly május 31-ig a 160 ezer kérelemből 108 ezret kamarai közreműködéssel nyújtottak be a gazdálkodók. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is áprilisban kezdődik az egységes kérelmek benyújtási időszaka. Az év elején indult új támogatási ciklus miatt nagyban változott a szabályrendszer, így több időt és munkát igényel a kérelmek elkészítése. Erre tekintettel idén a beadási időszak utolsó szakaszában nem alkalmazzák a korábban megszokott, munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel járó szankciót, 2023. június 9-ig szankciómentesen nyújthatóak be a kérelmek. A határidőt követően beadott egységes kérelmeket viszont érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az új Közös Agrárpolitika (KAP) előírásai több ponton is jelentősen érintik az egységes kérelmeket. Újdonság például az agro-ökológiai program (AÖP), amelynek keretében az önkéntesen választható egyéves zöld vállalások teljesítése fejében többlettámogatást kapnak a gazdák. Az egységes kérelem kitöltésekor már jelölni szükséges, hogy gazdaságukban mely vállalásokat teszik, illetve annak melyik részén (tábláján) szeretnénk azokat megvalósítani. Egyes támogatások igénylésénél már az egységes kérelemhez csatolni szükséges iratokat, nyilatkozatokat, így például a fiatal gazda támogatásnál a mezőgazdasági végzettséget igazoló dokumentumot vagy a legalább kétéves szakmai gyakorlatról szóló igazolást.

A kérelembeadás során a tavalyi 43-mal szemben idén már 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani. Idéntől az egységes kérelem és jogcímei esetén kötelezővé válik a teljesen elektronikus kapcsolattartás: a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések, kifogások benyújtásáig csak elektronikus úton lehet iratot benyújtani. A MÁK is elektronikus úton, az ügyfél vagy meghatalmazottja ügyfélkapujára küldi a döntéseket, dokumentumokat, jegyzőkönyveket. Az egységes kérelmekkel kapcsolatban bővebb információk érhetők el a NAK portálján: https://www.nak.hu/ek-2023.

A NAK meghatározó szerepet vállalt abban, hogy megismertesse tagjaival az új KAP-ot, és ezáltal is segítse a támogatások lehívását. Portálján rendszeresen frissülő gyűjtőoldalon ismerteti az új támogatási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókat. Az Agrárminisztériummal együttműködésben országszerte gazdafórumokat szervezett, és több tájékoztató kiadványt is megjelentetett. Ilyen az a rövid, közérthető összefoglaló a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti támogatásainak főbb elemeiről, amely az egységes kérelem benyújtáshoz szükséges leglényegesebb információkra fókuszál. Kiadvány készült a feltételesség szabályrendszeréről, a termeléshez kötött támogatásokról, az agro-ökológiai programról, illetve a mezőgazdasági tevékenységüket megkezdő fiatal termelők támogatásáról is. Honlapján elérhető egy KAP-kalkulátor is, ahol a termelők saját gazdaságukra szabva kiszámolhatják várható támogatásukat. Továbbá egy 19 részes videósorozat is segíti az új KAP megismerését, amely szintén a köztestület honlapján tekinthető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?