Mezőgazdasági szereplőkkel tárgyalt Nagy Márton: kiderült a kormány terve

Mezőgazdasági szereplőkkel tárgyalt Nagy Márton: kiderült a kormány terve

MTI
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön a hivatalában fogadta a magyar mezőgazdaság legfontosabb fogyasztási termékeit előállító termelőket, feldolgozókat és kereskedőket képviselő jelentősebb terméktanácsok vezetőit. A szakmai egyeztetés központi kérdése az infláció letörése, az inflációs spekuláció megszüntetése volt, amelyhez pontos önköltségi számításokra van szükség - jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye.

Az orosz-ukrán háború és az arra válaszul született szankciós politika Európa-szerte eddig soha nem látott inflációhoz vezetett. A háború okozta energiaválság és az ezáltal megemelkedett infláció komoly kihívások elé állítja mind a magyar vállalkozásokat, mind pedig a magyar családokat. Éppen ezért a magyar kormány legfontosabb célja, hogy az inflációt év végére egy számjegyűre csökkentse, megvédje a családokat, kivédje a recessziót - erősítette meg a GFM. Az infláció már tetőzött és csökkenésnek indult, a kormányzat intézkedései működnek.

Nagy Márton kiemelte, hogy a piaci és állami szereplőkkel együttműködve a kormány folyamatosan keresi azokat az eszközöket, amellyel tovább csökkenthető az infláció. A Gazdasági Versenyhivatallal közösen új online árfigyelő rendszer jön létre, az előkészítést végző munkacsoport már meg is kezdte munkáját - erősítette meg. Felállítanak egy fogyasztóvédelmi adatbázist is az Igazságügyi Minisztérium részvételével, amely segíti, hogy a lakosság a legjobb áron tudja megvásárolni a termékeket - erősítette meg a GFM.

A transzparencia és a verseny növelésével összességében tovább csökkenhet az infláció. Ezt fogja erősíteni a terméktanácsokkal most megkezdett együttműködés is, amely elejét veheti a túlárazásnak és az inflációs spekulációnak. Az egyeztetésen részt vett a Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet, a Baromfi és Tojástermelők Szövetsége, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?