2024. május 26. vasárnap Fülöp, Evelin

Elképesztő, ami a lengyel nagybani piacon zajlik: már ennyibe kerül egy kiló paprika

agrarszektor.hu
A kedvezőtlen időjárás, a spanyol termelés súlypontjának áthelyeződése és a megcsúszó holland szezon miatt még mindig drága paprika Európában. A lengyel nagybani piacon mindeközben abszolút rekordot jelentő árak alakultak ki.

Az európai uniós piacokon a paprika kínálata az előző hetekhez képest valamelyest bővült, de továbbra is korlátozottnak mondható. Ez egyrészt a kedvezőtlen időjárási körülmények következménye, másrészt Spanyolországban épp most zajlik az átállás, ahol a déli Almería körzetről az északabbra fekvő Murcia régióra helyeződik a súlypont, ám itt kisebb állományok találhatók - olvasható a FruitVeB oldalán. A harmadik ok, hogy a holland hajtatott paprika szezonja később kezdődik az idei évben, többek között a magas energiaárak miatt. Ez a hatás még akkor is érezhető marad, ha az időjárás kedvezőbbre fordul, mert a magasabb termelési költségeket nem ellensúlyozza majd a kínálat bővülése. Ez látható most a piacokon, mert bár a februári és március eleji árakhoz képest a paprika olcsóbbá vált, az előző évekhez képest még mindig kifejezetten magas a spanyol paprika ára, a holland tételek pedig még drágábbak. Spanyolországban a nagybani piacokon a kaliforniai típusú piros paprika átlagára április 5-én 1,74-2,28 euró/kg (650-855 Ft/kg) között mozgott.

A lengyel nagybani piacokon az importáru volumenének csökkenése miatt abszolút rekordot jelentő árak alakultak ki: a piros kaliforniai paprika február második felében például 21 PLN/kg (1680 Ft/kg) volt, ami március végére a 14-17 PLN/kg (1100-1350 Ft/kg) sávba esett vissza, de még így is drágának számít. Pláne, hogy április elején ismét körülbelül 15%-kal emelkedett az átlagár, egyrészt a spanyol termelés áthelyeződése, másrészt a megélénkülő húsvét környéki kereslet miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?