Meglepő dolog derült ki az időjárásról: ilyen talán még sosem volt Magyarországon

Meglepő dolog derült ki az időjárásról: ilyen talán még sosem volt Magyarországon

agrarszektor.hu
Mintha felcserélődtek volna az ünnepek időjárásai: sokfelé 2022. karácsonya tavasziasabb időjárás közepette telt el, mint a mostani húsvét. Míg tavaly decemberben kellemes, enyhe időben volt részünk, az idei húsvétnak voltak olyan napjai, amikor az ország több területén is havazott.

Épp csak egy kis túlzás lenne azt állítani, hogy 2022. karácsonyán és 2023. húsvétján felcserélődött az ünnepek időjárása. Amíg a legutóbbi karácsonykor sokfelé kora tavaszias időben volt részünk, sőt, a fővárosban december 24-én a napi melegrekord is megdőlt, addig az idei húsvétnak voltak olyan napjai, amikor havazott az ország egyes részein, valamint a Börzsöny, a Bakony és a Kőszegi-hegység sem maradt ki az áprilisi télből - olvasható az Időkép.hu oldalán.

A két ünnep napjait összevetve látható, hogy az elmúlt karácsony három napján többfelé lehetett magasabb csúcsértékeket mérni, mint az idei húsvét nagypéntekjén és nagyszombatján. Karácsonykor többfelé mutattak 12-15 fokot, sőt december 26-án 16-17 fokot is a hőmérők, míg nagypénteken és nagyszombaton csak 10-12 fokig melegedett a levegő az enyhébb időnek örvendő tájakon, sokfelé 10 fok alatt maradtak a maximumok, több magyar tájegységen pedig csak 4-6 fok körüli csúcsértékek voltak a jellemzők. A hőmérséklet-eloszlás másként nézett ki karácsony második napján, mint húsvétvasárnap, ami azt jelenti, hogy december 26-án a déli tájakon volt legenyhébb az idő, április 9-én viszont keleten, északkeleten mutatták a legmagasabb értékeket a hőmérők. Emiatt voltak olyan tájai az országnak, ahol húsvétvasárnap is hűvösebb volt, mint december 26-án.

Húsvéthétfőn már általában 9 és 18 fok között alakultak a maximumok, így az idei húsvéthétfőre már azt lehetett mondani, hogy nagyjából az évszaknak megfelelően alakult a napi csúcshőmérséklet az országos átlagot tekintve, viszont az idei húsvét első három napjának maximum-hőmérsékleteinek az átlaga kevéssel alacsonyabban alakult, mint a 2022-es karácsony három napjának maximum-hőmérsékleteinek az átlaga.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?