2024. május 25. szombat Orbán

Új szabályok léptek életbe: ezt jó, ha tudod az egységes kérelem beadásakor

agrarszektor.hu
Az új Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási időszaka 2023. január 1-jén elindult. Az új szabályok lényeges szakmai tartalmát a gazdálkodók az elmúlt hónapokban kiadványokból és tájékoztató fórumokon már megismerhették. A részletszabályokat tartalmazó végrehajtási rendeletek a társadalmi egyeztetést követően válnak véglegessé.

A társadalmi egyeztetés - a vonatkozó törvényi határidőket figyelembe véve - 2023. április 18-ig tart - írja közleményében az Agrárminisztérium. A tervezetek minden olyan hazai javaslatot és megoldást már tartalmaznak, amelyek megfeleltethetőek az uniós jogszabályoknak, az Európai Bizottság elvárásainak, és az általa elfogadott magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervnek. A tervezetek itt érhetőek és olvashatóak: https://kormany.hu/dokumentumtar?categories=2&ministry=2&limit_rows_on_page=8&limit_page=0

Az Egységes Kérelmek (EK) indulásához szükséges nyolc nemzeti végrehajtási jogszabály között három átfogó jellegű, horizontális elem (eljárási kérdéseket rögzítő rendelet, aktív gazda vizsgálat, környezeti feltételesség szabályai), valamint öt, az egyes támogatások részletszabályait rögzítő jogcímrendelet található. Az érintett támogatások az alapszintű-jövedelemtámogatás, az újraelosztó támogatás és az átmeneti nemzeti támogatások, a termeléshez kötött támogatások, a fiatal gazda támogatás és az agro-ökológiai program.

A jogalkotási munkával párhuzamosan a Magyar Államkincstár által működtetett elektronikus kérelembenyújtó felület fejlesztése is befejeződik. Az Egységes Kérelmek benyújtására szolgáló elektronikus felület 2023. április 20-án nyílik meg, ekkortól lesznek beadhatóak a kérelmek. Az idei esztendőben, az új szabályokra való tekintettel az Agrárminisztérium eltekint a kérelembenyújtás esetén a késési szankció alkalmazásától, így június 9-ig szankciómentesen nyújthatóak be a kérelmek.

A gazdák, az őket segítő falugazdászok, a szaktanácsadók és egyéb közreműködők felkészítése azonban továbbra is folyamatos, a képzések és a fórumok folytatódnak. Érdemes rendszeresen felkeresni a KAP Stratégia Terv ismertetését és a végrehajtással kapcsolatos tájékoztatást szolgáló új tematikus honlapot, amely a https://kap.mnvh.eu/ címen érhető el. Emellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tematikus, valamint a Magyar Államkincstár (MÁK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjai is a gazdálkodók következetes tájékoztatását célozzák.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?