Aggasztó dolog derült ki az időjárásról: súlyos gondok jöhetnek Európában

Aggasztó dolog derült ki az időjárásról: súlyos gondok jöhetnek Európában

agrarszektor.hu
Egy nemrégiben készült nagyszabású ENSZ-jelentés arra figyelmeztetett, hogy a vízkészleteket világszerte egyre nagyobb veszély fenyegeti a "vámpírszerű túlfogyasztás" miatt. Európában pedig egyenesen katasztrofális szárazság van, amint arra egy nemrég elkészült tanulmány szerzői felhívták a figyelmet.

Az ausztriai Grazi Műszaki Egyetem friss tanulmánya szerint Európában 2018 óta katasztrofális szárazság van - írta meg az Euronews. A kontinens országai még a tél folyamán is vízhiánnyal küszködtek. Az alacsony eső- és hómennyiség azt jelenti, hogy az amúgy is fogyatkozó készletek nem tudtak helyreállni ebben a jellemzően csapadékos időszakban.

Észak-Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban a helyzet "aggodalomra ad okot az emberi felhasználásra, a mezőgazdaságra és az energiatermelésre szánt vízellátás tekintetében" - olvasható az EU Közös Kutatóközpontjának (JRC) az európai aszályokról szóló legfrissebb jelentésében. A jelentés szerint Európa és a mediterrán térség idén is szélsőséges nyarat élhet át. Az Európai Bizottság úgy látja, hogy az idei nyár még szárazabb lehet, mint a korábbi években tapasztaltak, és az elkövetkező hetek csapadékmennyisége döntő fontosságú lehet a történések szempontjából.

Mi történt tavaly nyáron? És mi lesz idén?

A tavalyi szárazság idején Franciaországban több mint 700 településen akadozott az ivóvízellátás. A kutatók szerint ez 2023-ban sem lesz másként, már több tartományban elrendelték az aszályriasztást, a területeken élőknek tilos füvet locsolni, vagy megtölteni az úszómedencét. Spanyolországban a csapadékmentes tél után az ország északkeleti részén pusztít az aszály. Katalónia legnagyobb víztározója teljes kapacitásának mindössze 9%-án áll, és a Barcelona területén élő 6 millió ember ivóvízellátása is kétségessé vált. Olaszországban tavaly a Pó folyó vízszintje töredékésre esett vissza. A dél-európai országban idén a kutak vize is rekordmélységbe húzódott.

Összességében elmondható, hogy a szakemberek is ismét pusztító aszályra számítanak a mediterráneumban. Az előrejelzések szerint ugyanis az idei nyár még szárazabb lehet, mint az előző években.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!