2024. április 23. kedd Béla
Megvannak 2022 nagy nyertesei: ők most sokat kaszálhattak a magyar földeken

Megvannak 2022 nagy nyertesei: ők most sokat kaszálhattak a magyar földeken

agrarszektor.hu
A Vitafer Hungária Kft. idén egy újfajta technológia alkalmazása mellett döntött, amikor a repcevetés került terítékre. A gazdáknak egy speciálisnak tekinthető, az országban még nem sok helyen elterjedt technológia alkalmazását javasolták, miszerint 75-cm-es sortávolságra vessék a repcét. A módszer nemcsak környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, de gazdaságilag is jelentős megtakarítást eredményezhet.

A repce vetésénél általánosan elterjedt gyakorlat sok esetben a dupla gabona-sortávolság. Azoknál a gazdaságoknál, ahol cukorrépa termesztéssel is foglalkoznak, ott esetlenként még az 50 cm-es sortávolsággal is szoktak próbálkozni. Azonban az ennél nagyobb távolság ez idáig nem volt jellemző, most viszont egy újfajta technológia kezdi megvetni a lábát hazánkban is - írja a Vitafer sajtóközleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az idei évben rendszerint javasoltuk a gazdáknak, hogy a megszokott helyett, idén 75 cm-es sortávolság alkalmazásával vessék a repcét, azaz egy csökkentett sortávolsággal

- mondta dr. Gerda Anikó növényorvos, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója.

Sávpermetezéssel jelentős költségcsökkentés is elérhető

Általában 380-400 ezer körüli tőszámmal vetik a gazdák a repcét, ezzel szemben az új technológiával hektáronként 270 ezer csíra szántóföldre juttatása is elegendő. A vetéssel egy menetben, kizárólag a repce sorába viszont tápanyagot is ki kell helyezni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Javasolt egyfelől egy komplex nitrogén-foszfor-kálium-tartalmú műtrágya, másfelől pedig egy folyadék, egy 30% nitrogént tartalmazó oldat kijuttatása sávpermetezéssel

- hangsúlyozta dr. Gerda Anikó, aki hozzátette: ezzel a technológiával jelentős költségmegtakarítást is elérhetünk.

Aki idáig nem vetett, az már nem is arat

Hagyományosan a repce vetése az augusztus utolsó dekádjában esedékes, valamint kompromisszumos megoldásként még szóba szokott jönni szeptember első dekádja is. Tehát aki idáig nem vetette el a repcét, az már nem is fogja. Sávpermetezést a repcénél viszont csak az tud alkalmazni, aki 75 cm-es sortávolsággal vetette el azt. Aki viszont a hagyományos módszert alkalmazta, azok a permetszer teljes felületre történő kijuttatásával tudnak a növények fejlődéséhez hozzájárulni. Utóbbi gazdák esetében, 1 hektár permetezése során így ők 10 ezer négyzetmétert permeteznek. Ellenben azok, akik az új technológiát alkalmazták, azoknál mindössze 4 ezer négyzetméternyi felület permetezése válhat szükségessé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelentős változás esélyes a repce mennyiségében

Arra vonatkozóan nincs adat, hogy mennyien vetettek az innovatív módszerrel, azonban az látszik a vetőmagkeresletből, hogy összességében jelentős visszaesés várható a repce mennyiségét illetően.

Jelentősen csökkent Magyarországon a repce vetésterülete az idei évben. Ezzel nyilvánvalóan a gazdasági jelentősége is mérséklődni látszik. A korábbi évekhez képest akár 20-30%-os csökkenés is elképzelhető

- mutatott rá dr. Gerda Anikó növényorvos, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!