2024. május 25. szombat Orbán

Szigorú szabályok jöhetnek a földszerzésekkel kapcsolatban: ez sokakat érinthet

agrarszektor.hu
Az uniós költségvetés kiadásainak zömét kitevő közös agrárpolitikának (KAP) része néhány olyan kiadási rendszer, ami különösen ki van téve a csalás kockázatának - erre mutat rá az Európai Számvevőszék újonnan közzétett jelentése. Ez a jelentés áttekintést ad a KAP-ot érintő csalási kockázatokról, és értékeli azt, hogy hogyan reagál az Európai Bizottság a mezőgazdasági kiadásokkal kapcsolatos csalásokra.

A számvevők következtetése szerint a bizottság ugyan reagált a KAP-kiadásokat érintő egyes csalásokra, de proaktívabban kellene kezelnie bizonyos csalási kockázatokat, például a nagyarányú jogellenes földszerzés kockázatát. Mivel a csalók kihasználhatják a tagállami ellenőrzések hiányosságait, a számvevőszék javasolja azt is, hogy a bizottság jobban kövesse nyomon a csalás elleni nemzeti intézkedéseket, nyújtson konkrétabb iránymutatást, és mozdítsa elő a csalás megelőzésére és felderítésére szolgáló új technológiák alkalmazását - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KAP támogatási rendszereit érintő csalási mintázatokat megvizsgálták a számvevők és elemezték a KAP által megosztott irányítással finanszírozott intézkedéseket a 2007-2013-as és a 2014-2020-as programozási időszak adatai alapján. A számvevők által azonosított fő kockázatok a támogathatósági feltételek megsértését elleplező kedvezményezettekkel, a finanszírozott intézkedések összetettségével, valamint a nagyarányú földszerzés jogellenes formáival kapcsolatosak. Nikolaosz Milionisz, az ellenőrzést vezető számvevőszéki tag kijelentette, hogy a csalás sérti az unió pénzügyi érdekeit, és akadályozza, hogy az uniós források révén megvalósuljanak a szakpolitikai célkitűzések.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az összetettebb szabályok hatálya alá tartozó kiadási területek - például a vidékfejlesztési beruházási intézkedések - nagyobb kockázatnak vannak kitéve, akárcsak a KAP egyes, a kedvezményezettek meghatározott kategóriáira irányuló támogatási rendszerei, mivel egyes igénylők nem hozzák nyilvánosságra a vonatkozó információkat, vagy mesterségesen teremtik meg a támogathatósági kritériumok teljesítéséhez szükséges feltételeket, hogy jogosulatlanul részesüljenek KAP-támogatásban. Vonatkozhat ez például az olyan mezőgazdasági "kkv-knak" nyújtott támogatásra, amelyek nem tették közzé a más vállalatokkal fennálló kapcsolataikat, vagy a támogatásra nem jogosult olyan kedvezményezettekre, akik "fiatal mezőgazdasági termelőként" igényeltek kifizetést  

- írja a lap. 

A nagyarányú földszerzés olyan csalárd gyakorlatokhoz kapcsolódhat, mint például a dokumentumhamisítás, a bennfentes információk felhasználása, kenőpénz, manipulálás vagy éppen kényszerítés, politikai befolyás.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?