Hatalmas árbevétel és rekordnyereség Csányi Sándor legnagyobb agrárcégénél

Hatalmas árbevétel és rekordnyereség Csányi Sándor legnagyobb agrárcégénél

agrarszektor.hu
Több mint 20 százalékkal, 386 milliárd forintra növelte árbevételét 2021-ben a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. A legnagyobb hazai agrárintegrátori vállalatként működő társaság tavaly rekordszintű, csaknem 6,7 milliárd forint adózott eredményt ért el. A KITE közgyűlése mintegy 5,5 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött.

Jelentősen, a 2020-ban elért 321 milliárdról 386 milliárd forintra növelte árbevételét a KITE Zrt. 2021-ben, így a vállalat tavaly újabb rekordot állított be. Az árbevétel 20,3 százalékkal bővült, szemben a két évvel ezelőtti forgalommal, amely 6,6 százalékos pluszt jelentett 2019-hez képest. A tavalyi árbevételből a belpiac 311 milliárd, az export 75 milliárd forinttal részesedett.

A Csányi Sándor tulajdonában lévő társaság Magyarország legnagyobb agrárintegrátori cégének számít, és agrártermeléshez felhasznált inputanyagok - vetőmagok, növényvédő szerek, műtrágyák - forgalmazásával, gépértékesítéssel, terménykereskedelemmel, illetve agrárágazati szolgáltatások közvetítésével foglalkozik. A mintegy 1,6 milliárd forint jegyzett tőkéjű vállalat Csányi Sándor legnagyobb agrárérdekeltségének tekinthető, és mérete jóval meghaladja a többi Csányi-tulajdonú agrárcég - a Bonafarm Csoportba sorolt vállalkozások - nagyságát, sőt az árbevételt tekintve vetekszik a csoport teljes teljesítményével is.

A KITE Zrt általános üzleti évet záró beszámolója szerint valamennyi üzletág és tevékenység szinten tartotta, illetve növelte forgalmát, de a terménykereskedelemben a drasztikus piaci árrobbanás különösen nagy növekedést okozott. Kiemelkedőnek tekintik a műtrágyakereskedelem bővülését is, ahol a forgalom mennyiségben és értékben is jelentősen nőtt 2020-hoz képest.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A cég tavaly rekordszintű adózott eredményt el, amely megközelítette a 6,7 milliárd forintot, és csaknem 1,2 milliárddal - mintegy 22 százalékkal - haladta meg az egy évvel korábbi, 5,5 milliárd forintos teljesítményt. Az április elejei közgyűlés részvényenként 33 720 forint, összesen mintegy 5,5 milliárdos osztalék kifizetéséről döntött, a fennmaradó rész az eredménytartalékba kerül. Az eredménytartalék összege 34,8 milliárd, a cég saját tőkéje 48,8 milliárd forint volt 2021 végén.

A vállalat úgy érte el tavalyi rekorderedményeit, hogy a 2021-es év jelentős kihívások elé állította. A COVID-járvány szakadást okozott az ellátási láncokban, a beszállítói teljesítések hosszabbá váltak, alapanyaghiányok és áremelkedések léptek fel, a pénzügyi világban pedig árfolyam- és kamatemelkedések következtek be.

A KITE Zrt. még 2018-ban döntött arról, hogy átcsoportosítja banki finanszírozását, és az OTP Bank Nyrt.-vel 10 milliárd forint összegű, forgóeszköz-finanszírozási típusú éven túli lejáratú (5 éves futamidejű) kölcsönszerződést kötött, amelyet az egyéb hosszú lejáratú hitelek között tart nyilván. A cég rövid lejáratú hitelállomány 2,7 milliárd forint volt, rövid lejáratú teljes kötelezettsége pedig 27,2 milliárd forintot tett ki 2021-ben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?