2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Durva, ami a műtrágyapiacon zajlik: méregdrága minden, újabb áremelés jöhet?

Durva, ami a műtrágyapiacon zajlik: méregdrága minden, újabb áremelés jöhet?

agrarszektor.hu
Átlagosan több mint 50 milliméter csapadék esett az elmúlt hetekben Somogy megyében. Ez rengeteget segített a tavaszi vetéseknek a fejlődésben, ám továbbra sincsenek könnyű helyzetben a helyi gazdák.

Somogy megyében, ki csak tehette, már jó előre bevásárolt vetőmagból, inputanyagokból és növényvédő szerekből, ugyanis több fajtából is hiány van - írta meg a Sonline.hu. A tavalyi évhez képest ráadásul a műtrágyákhoz is több mint négyszeres áron lehet csak hozzájutni.

A hűvös idő miatt egy héttel később kezdték el vetni a napraforgót és a kukoricát Magyaratád környékén. Ahogy Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke elmondta, szerencséjük volt, mert az elmúlt egy hónapban 66 milliméter csapadék esett a környéken, ami nagyban segítette a vetések fejlődését A szakember hozzátette, hogy pár napon belül végeznek a vetéssel és már másodszor fejtrágyáztak.

Jelenleg nincs hiányuk input­anyagokból. Lackovics Sándor beszélt arról is, hogy hónapokkal korábban megrendelték a növényvédő szereket, vetőmagokat. A szakember elmondta, hogy igaz, a műtrágya tonnáját tavaly 65 ezer forintért, most pedig 240 ezer forintért vették, de hallotta, hogy az ára lassan eléri a 300 ezer forintot. Lackovics Sándor megjegyezte, szerencsére a környezetükben található benzinkút, és nagyobb erőgépeikkel elmennek oda tankolni, hogy a kedvezményes áron kaphassák az üzemanyagot.

A napokban fejezik be a tavaszi vetéseket Somodor és környékén is. Pongrácz István, somodori gazdálkodó elmondása szerint megpróbáltak mindent idejekorán megrendelni, hogy ne legyen semmilyen ­anyagból hiányunk, de volt olyan vetőmag-kukorica, amelyből átmenetileg nem volt készlet. A legnagyobb problémát a vegyszerváltás okozza, sokat az unió betiltott és a helyettesítők jóval drágábban szerezhetőek be - jegyezte meg Pongrácz István.

Berek Gábor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke elmondta, hogy a napraforgó-gyomirtó szernél tapasztaltak hiányt, de ezeket más hatóanyagú szerrel tudták pótolni a somogyi gazdák. A gazdálkodók vetőmagokból, lombtrágyából próbáltak előre bevásárolni, hogy az ár­drágulásokat elkerüljék, ami nem csak Magyarországon, de globálisan is egyre komolyabb problémát jelent. Somogyban a tavaszi árpát, a zabot, a magborsót és a cukorrépát már elvetették. Folyamatosan vetik a burgonyát hat hektáron, a napraforgó és a kukorica esetében még 24 ezer hektárnyi területen zajlanak munkálatok. Az őszi kalászosok fejtrágyázásával végeztek a somogyi gazdák, gyomirtásuk még zajlik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?