Hihetetlen fejlesztések az európai kertészetekben: ezek most a legdurvább újítások

Hihetetlen fejlesztések az európai kertészetekben: ezek most a legdurvább újítások

agrarszektor.hu
A világ legnagyobb zöldség-gyümölcs ágazati kiállításán az innovációs díj kategóriában minden évben 10 újdonság indul a győzelem reményében. A berlini Fruit Logistica kiállításon a résztvevők szavazatai alapján minden évben kiosztják az Innovation Awards díjat, melyet az idén a Granada La Palma paradicsomfajtája, az Amela® nyert a szavazatok 31%-ával.

A rendezvény két napja alatt a díjért induló jelöltek azonos csarnokban külön standot is kaptak, hogy bemutathassák magukat, az esemény résztvevői pedig itt adhatták le szavazócéduláikat - írja a FruitVeb.

  • Bronzérem: iStemTM száras karfiol (Syngenta Seeds BV, Egyesült Királyság). A teljesen egyedi, száras karfiol akár nyersen, akár főzve/sütve is fogyasztható. A körülbelül 13 cm hosszú szár egy újabb szárat fejleszt, ezen pár levél jelenik meg. A növény rendkívül gazdag rostokban, és a szára is ehető - édes, diószerű íze igen kellemes. 
  • Ezüstérem: Autonóm repülő gyümölcsszedő robot (Tevel Advanced Technologies Ltd., Izrael). A robotot az élő munkaerő csökkentésére fejlesztette ki a Tevel Advanced Technologies, és több féle gyümölcs szedésére is használható. Egyedisége a drónszerű betakarító egységek mögött álló képfeldolgozó algoritmusokban és a mesterséges intelligenciában rejlik, amely képes arra is, hogy a gyümölcsöket az optimális szögből közelítse meg, és csak az érett termést takarítsa be.
  • Aranyérem: Amela® paradicsom (Granada La Palma S. Coop, Spanyolország). Az eredetileg Japánban kifejlesztett új paradicsomfajta minimális vízigénye mellett koncentráltan tartalmazza a cukrokat és a savakat is, ezáltal intenzív, mégis kiegyensúlyozott ízélményt biztosít. Magas Brix-értéke mellett tápanyagokban és aminosavakban is igen gazdag. Az 50-140 g-os mérettartományban kapható, azaz rendelhető.
Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?