Meglesz még az árstop böjtje: bármikor beüthet az étolaj-krízis Európában

Meglesz még az árstop böjtje: bármikor beüthet az étolaj-krízis Európában

agrarszektor.hu
Drámai mértékben emelkedik a napraforgó-étolaj fogyasztói ára azokban az európai országokban, amelyek nem vezettek be árstopot vagy más, ármérséklő intézkedést. Az étolaj áremelkedése ráadásul további költségnövekedést is okoz a fogyasztóknak.

Komoly kínálat-visszaeséssel kell számolnia Európának a sütéshez és főzéshez használt, a legelterjedtebb zsiradékból, a napraforgóolajból. Ez abból következik, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanását követően a napraforgó- és az olajimport azonnal leállt, mivel a szállítási útvonalak és Ukrajna logisztikai infrastruktúrája a harcok közepette nagyrészt megbénult, megrongálódott vagy megsemmisült - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Az Európai Unió összességében meglehetősen kevés élelmiszert és alapanyagot importál Ukrajnából, ám a napraforgó és az étolaj éppen ezek közé tartozik.

Az étolaj tehát fogytán van Európában, a súlyos hiány pedig az egekbe emeli az árakat. A napraforgóolaj jelentős drágulása ráadásul már a háború kitörése előtt elkezdődött. Gyors megoldás nincs: az EU adottságai lehetővé teszik az önellátást, ám a saját termesztésből származó alapanyagból készült étolaj leghamarabb csak az ősz végén kerülhet a boltok polcaira.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az alternatív sütőolajak ezúttal nem nyújtanak valódi alternatívát. A sokak által kritizált pálmaolaj ára is az egekbe szökött azt követően, hogy a koronavírus-járvány miatt Malajziába, a világ második legnagyobb pálmaolaj-termelő országába hosszú ideig nem engedték be a vendégmunkásokat. Így jelentősen visszaesett a pálmaolaj-mennyiség, amelynek az ára szintén jelentősen, 60%-kal drágult, közben a kereslet is nőtt.

A Guardian összefoglalója szerint a repceolaj sem képes helyettesíteni az ukrán szállítmányokat. Ennek oka szintén az alacsony terméshozam, mivel a szélsőséges időjárás miatt a nagy termővidékeken komoly kár érte az ültetvényeket. Összességé­ben a koronavírus-járvány miatt az ellátási láncokban kialakult fennakadások és a szállítási költségek emelkedése is szűkíti a készletek feltöltésének lehetőségeit. A lap szerint Nagy-Britannia lakosai korábban sosem tapasztalt áremelkedéssel kell, hogy szembesüljenek. A húszliteres napraforgó-étolaj a márciusi 22 fontos átlagárról mára negyven fontra drágult, vagyis 9600 forintnak megfelelő összegről 17 500 forintra emelkedett. Belgiumban a sültkrumpli-árusok és az éttermek már jelezték, hogy segítségre lesz szükségük az áremelkedések miatt, ugyanis a napraforgóolaj drágulása hatására árat kell emelniük. Annak mértéke ugyanakkor nem lehet szélsőséges, ellenkező esetben a fogyasztás is visszaesne.

Az étolaj ára gyakorlatilag szinte minden feldolgozott élelmiszer árát tovább emeli, tovagyűrűző hatásai közül pedig kiemelendő a vendéglátás szolgáltatásainak várható drágulása. Magyarországon a kormány árstopot vezetett be, ami érinti az étolajat is. A kereskedők nem emelhetik fel az árakat a tavaly októberi szint fölé.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?