Módosult a biomassza-termelés szabályozása: ez számos gazdát érinthet

Módosult a biomassza-termelés szabályozása: ez számos gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Megújul a biomassza-termelőkre vonatkozó jogszabályi környezet. Ezek értelmében mezőgazdasági biomassza kizárólag olyan földterületen lesz termeszthető, amelyre vonatkozóan van éves tápanyag-gazdálkodási terv. Az új rendelkezések 2022. január 1-jén lépnek hatályba.

Új jogszabályi rendelkezések lépnek hatályba jövő év elején a biomassza-termelőkre nézve. A továbbiakban a mezőgazdasági területekről származó hulladékból és maradványanyagokból előállított bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági biomassza kizárólag olyan földterületen termeszthető, amelyre vonatkozóan évente tápanyag-gazdálkodási tervet készítettek - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A tervet elektronikus úton, a hatóság részére kell megküldeni.

A tápanyag-gazdálkodási tervnek az elkészítése nem újkeletű feladat, az integrált növényvédelem egyik alapelveként ez már jelenleg is követelmény a gazdák számára. Az új jogszabályi előírás a mezőgazdasági biomassza - azon belül is csak a hulladékok (például a növényi hulladékok) és maradékanyagok (például szalma) - keletkezésével és/vagy előállításával érintett termőterületek tekintetében állapít meg kötelezettséget az éves tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésére. Az új szabályozással kapcsolatos tudnivalókról bővebb információk a Nébih alábbi oldalán találhatóak. Az új rendelkezések 2022. január 1-jén lépnek hatályba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!