2024. július 19. péntek Emília
Új pályázat segíti a vidéki termelőket: itt vannak a részletek

Új pályázat segíti a vidéki termelőket: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság mellett a turizmus felé nyithatnak a vidéki vállalkozók egy új pályázat segítségével. A "Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja - Vidéki turizmus fejlesztése" elnevezésű felhívás vissza nem térítendő támogatást nyújt a mezőgazdasági termelőknek, hogy szálláshelyet hozzanak létre, ezzel támogatva a hazai turizmust is.

A turisztikai szektornak is nagy lehetőség az az új pályázat, amely abban támogatja a mezőgazdasági vállalkozásokat, hogy egy teljesen új tevékenységet tudjanak elindítani - írja közleményében a Gordius Solutions Tender Kft. Az 50 milliárd forintos keretösszegű pályázat a mikrovállalkozásnak minősülő mezőgazdasági termelőknek nyújthat segítséget, elsősorban a 11 turisztikai térségben. A jelentkezés azonban minden vállalkozás előtt nyitott, amelynek székhelye már legalább egy évvel a pályázat benyújtása előtt is vidéken volt, bevételeinek pedig legalább a fele mezőgazdasági tevékenységből származott az előző üzleti évben. A vissza nem térítendő támogatás összege legfeljebb 100 millió forint, amelyből kötelező szálláshelyet létesíteni, vagy a már meglévő szálláshelyet bővíteni, fejleszteni. De vajon hányan élnek ezzel a pályázati lehetőséggel?

A VP6-6.4.1-21 mindenképpen a népszerűbb vidékfejlesztési pályázatok közé tartozik. Sok mezőgazdasággal foglalkozó termelő van kiszolgáltatva az időjárásnak, és egy csomó más körülménynek, amelyre nincsenek befolyással. Ezzel a lehetőséggel egy új, kiszámíthatóbb bevételi forrásra tehetnek szert

 - mondta Miklovicz Péter, a Gordius Solutions Tender Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a lehetséges pályázók közül sokaknak van olyan tanyája vagy háza, ahol vendégházat lehet létesíteni.

Aki pályázni szeretne, annak gyorsan kell cselekednie

A belföldi turizmus minden idők legsikeresebb nyarát zárta 2021-ben. Ez a tendencia a vírushelyzet miatt valószínűleg a jövőben sem fog változni, így a turisták pénze is nagyobb arányban marad itthon

 - fűzte hozzá Miklovicz Péter.

De hogyan és mikor érdemes pályázni? Aki jelentkezni szeretne, annak már nincs sok ideje habozni: a beadás 2021. december 8-án indul, és 2022 áprilisáig, vagy a keretösszeg kimerüléséig lehetséges. Fontos ugyanakkor, hogy átgondoltan és odafigyelve állítsuk össze az anyagot, hiszen vannak visszatérő hibák. Jellemző például, hogy olyanok szeretnének pályázni, akik nem mezőgazdasági vállalkozások vagy termelők, márpedig ez a lehetőség csak előttük nyitott. Nem érdemes továbbá 1-2-3 vendégszobára pályázni, mert a szakember szerint nem lehet rá potenciálisan nyerő pályázatot építeni.

Bár nincsenek kizárva, kevés eséllyel indulnak a kisebb, 1-2 milliós havi bevételű vállalkozások is. Probléma szokott még lenni, ha a pályázni vágyóknak nincs meg az 1 lezárt üzleti évük, ami szintén alapfeltétel  

 - hangsúlyozta Miklovicz Péter. Hozzátette, aki tovább halogatja az előkészületeket, az félő, hogy kicsúszik a határidőből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?