Erről sok gazda megfeledkezik télen: nagyot bukhat, aki nem figyel oda eléggé

Erről sok gazda megfeledkezik télen: nagyot bukhat, aki nem figyel oda eléggé

agrarszektor.hu
A téli nyugalmi időszakban is figyelembe kell venni bizonyos környezetvédelmi szabályzókat, tilalmakat a gazdálkodás során. Ez vonatkozik a nitrátérzékeny, illetve a VPAKG-ba bevitt területek vonatkozásában is, hiszen ez utóbbiaknál be kell tartani mindent, ami a nitrátrendeletben szerepel függetlenül attól, hogy a terület milyen érzékenységi kategóriában szerepel. Melyek azok a tevékenységek, amelyeket nem lehet elvégezni ezeken a területeken november 30-a és február 15-e között?

Nem lehet trágyázni a földeket, de hosszú évek egyeztetéseinek és kutatásainak eredményeként így is egy hónappal lerövidítésre került a tiltott időszak. A baktériumtrágya kijuttatásra azonban ez nem vonatkozik - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A baktériumtrágyázás megnevezés ugyanakkor egy kicsit félrevezető, hiszen a baktériumkészítményekkel nem tápanyagot, hanem a szerves anyagok bontását, feltáródását segítő mikroorganizmusokat juttat az ember a földbe, de ebben az esetben is oda kell figyelni a hőmérséklet adta hasznosulási értékekre.

A vonatkozó időszakban a megnevezett területeken nem lehet továbbá sem ideiglenes trágyakazlat létesíteni, sem pedig fenntartani azokat. Ezen időszakon túl ugyancsak nem lehet ideiglenes trágyakazal - és trágyázás sem -, ha a talaj fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított. Ugyanis ekkor a legnagyobb az esélye a tápanyag ki- és elmosódásának, amely a gazdálkodó számára is veszteség, a környezet számára pedig egyenesen terhelő is lehet.

Nitrátérzékeny területen a téli legeltetés sem megengedett ekkor, kivéve, ha a legeltetett állatok által elhullajtott trágya mennyisége nem haladja meg a 120 kg/ha/év értéket. Ennek kiszámításához az 59/2008. (IV.29) FVM rendelet 1. számú melléklete nyújt iránymutatást. A legeltetésről még annyit érdemes tudni, ha ez a terület egyben Natura2000 terület is, úgy a téli legeltetéshez október 31. és április 23 között a területi természetvédelmi hatóságnak, helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges. A területi érzékenységét, érintettségét a gazdálkodó a legegyszerűbben az alábbi oldalon ellenőrizheti le.

A fent leírt szabályzók eseti megszegése közigazgatási szankciót is jelenthet, de egy esetleges kölcsönös megfeleltetési ellenőrzés során a követelmények megszegése valamennyi érintett támogatásra jutó támogatási összeget is csökkentheti. A másodvetések vonatkozásában sem lehet vetést bejelenteni már, azaz nem vehető figyelembe - pl. AKG zöldtrágyázás, hagyományos másodvetés - az október 31-e, illetve február 15-e közötti időszakban.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!