Rengetegen tartanak ilyen állatot Magyarországon: ez lehet a jövő nagy befektetése?

Rengetegen tartanak ilyen állatot Magyarországon: ez lehet a jövő nagy befektetése?

agrarszektor.hu
Magyarországon 2021. június 1-jén tyúkból többet, szarvasmarhából majdnem ugyanannyit, sertésből és juhból kevesebbet tartottak az egy évvel korábbinál. A tavalyi évtől az állatállomány a gazdaságküszöböt elérő adatszolgáltatók adatait tartalmazza. Az adatok 2020-tól a tartás helyére vonatkoznak, azaz arra a megyére, ahol az állatokat ténylegesen elhelyezték.

2021. június 1-jén Magyarországon több tyúk, szarvasmarhából majdnem ugyanannyi, sertésből és juhból viszont kevesebb volt az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által összegyűjtött adatok tavaly óta a tartás helyére vonatkoznak, azaz arra a megyére, ahol az állatokat ténylegesen elhelyezték. A módszertani változások miatt a 2020. június 1-jei tartás helye szerinti területi adatok a korábbi évek adataival nem összehasonlíthatók - olvasható az agrokep.hu oldalán.

A KSH adatai szerint a magyar szarvasmarha-állomány (931,6 ezer) és a teljes létszám 45%-át kitevő tehenek száma alig változott (-0,2, illetve +0,2 százalékkal) 2020. június 1-jéhez képest. A szarvasmarhák 13%-a Hajdú-Bihar, 9,6%-a Pest, 8,2%-a pedig Bács-Kiskun megyében található. A legkevesebb szarvasmarhát, külön-külön az országos állomány legfeljebb 2,8%-át Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyében tartották.

A sertések száma (2,9 millió) 1,1%-kal, az összes egyed 5,8%-át adó anyakocáké 1,4%-kal mérséklődött. A sertések több mint fele Baranyában, valamint az Alföld középső és keleti részén: Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében összpontosult. A legtöbb anyakoca Hajdú-Bihar megyében található. A magyar sertéságazat helyzetéről az Agrárszektor legfrissebb cikke itt olvasható:

EZ IS ÉRDEKELHET

A juhok száma (958,3 ezer) 3,6%-kal, az állomány több mint háromnegyedét kitevő anyajuhoké ennél nagyobb mértékben, 5%-kal fogyott. A juhok közel felét három alföldi megyében: Bács-Kiskunban, Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben gondozták. A legkevesebb juh Komárom-Esztergom és Somogy mellett a nyugat-dunántúli megyékben található.

A tyúkok száma (33,4 millió) 7,6%-kal gyarapodott, az állomány mintegy egynegyedét képviselő tojóké viszont 4,5%-kal fogyott 2020. június 1-jéhez képest. A tyúkállomány nagysága alapján felállított megyei rangsorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, valamint Hajdú-Bihar megye állt az élen, a tojók száma szerint Bács-Kiskun, Vas és Komárom-Esztergom megye az első három helyezett. A létszám Nógrád, Somogy és Tolna megyében volt a legalacsonyabb, ahol egyenként a hazai tyúk- és tojóállomány legfeljebb 0,7%-át tartották.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!