Nem árt résen lenni: bukhatják a gazdák a támogatásokat, ha ezekről megfeledkeznek

Nem árt résen lenni: bukhatják a gazdák a támogatásokat, ha ezekről megfeledkeznek

agrarszektor.hu
Egyes támogatások igénylése esetén a teljes megfelelés érdekében bizonyos határidők megtartására is figyelni kell. Így van ez többek között a VPAKG esetében is, ahol az ültetvénnyel rendelkező kedvezményezetteknek az AKG-ba bevitt ültetvényükben - vállalás esetén - levélmintát kell begyűjteniük az előírásoknak megfelelően, s azt augusztus 31-ig akkreditált laboratóriumba kell juttatniuk. A talaj- és levélanalízis alapján tápanyag-gazdálkodási tervet is kell készíttetni szeptember 30-ig.

A levélanalízis választása esetén a levélminták leadásáról az akkreditált laboratórium átvételi igazolást állít ki a támogatást igénylő részére. Ezt az igazolást az Államkincstár a vállalt előírás ellenőrzésekor a laboratórium vizsgálati eredményének kiadásáig teljesítésként fogadja el - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Fontos lehet még áttekinteni az AKG-ban a talajminták 5 éves folyamatosságának meglétét, mert a VPAKG 2016-os kedvezményezetteknek 2021. december 31-ig ez a kötelezettség mindenképpen fenn áll. A hosszabbítást választó VPAKG kedvezményezettjeinek a folyamatos talajvizsgálat megléte a hosszabbítás évében csak akkor elvárt, ha műtrágyát kíván felhasználni nitrátérzékeny területein (vagy annak egy részén).

A zöldítéshez kapcsolódóan is figyelni kell arra, ha ökológiai fókuszterületként (EFA) parlagot számoltunk el, úgy azt akként kell fenntartani augusztus 31-ig (az évelő pillangóst szeptember 30-ig). A zöldítés esetében az EFA másodvetés elvégzésének tényét is jelentsük 15 napon belül, mely zöldtrágya, vagy takarónövényt 60 napig a területen kell tartani (október 1-ig kell elvetni).

Augusztusra vonatkozó határidő még a Kölcsönös megfeleltetés részét képező Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) által meghatározott előírás, mely szerint augusztus 31-ig fa, bokor és sövény kivágása nem megengedett. A tarlóégetés pedig sosem, kivéve, ha növényegészségügyi probléma ezt megkívánja.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 25. 05:58