Klímastabil hibridek a RAPOOL-tól

Klímastabil hibridek a RAPOOL-tól (x)

agrarszektor.hu
Nemesítésünk új megoldásokkal ad választ a fokozódó kockázatokra.

A hazai repce-vetésterület az elmúlt két évben csökkent, ami részben a klímaváltozással, részben pedig a növényvédelmi technológiában bekövetkezett megszorításokkal függ össze. Az alábbi okok nemcsak nálunk, de Európa-szerte is hatással voltak a terméseredményekre a repcében éppúgy, mint a kalászosokban:

1. A tendenciájában egyre korábban elkezdődő virágzás a még jellemzően fejletlenebb, gyengébb vegetatív állapotú növények esetében nagyobb tavaszi fagyveszélyt rejt magában.

2. Várhatóan egyre jelentősebb lesz az április-június időszakban a növényeket érő hő- és szárazságstressz. A csapadék mennyisége, így a talajok hasznosítható vízkészlete is csökken.

3. A hosszabb, melegebb őszök, a fagymentes telek és a korábban kezdődő tavasz mind-mind kedvező feltételeket kínálnak a bolhák, levéltetvek és ormányos kártevők számára, melyek fejlődési ciklusa felgyorsul. Ennek jelentőségét az elmúlt időszakban gyakran nem ismerték fel vagy alábecsülték.

Új hibridgeneráció

Mindezen fejleményekre a nemesítésnek és az alkalmazott technológiának is reagálnia kell. Ezért indította el a RAPOOL Magyarországon annak az új repcegenerációnak a bevezetését, amelynek hibridjei a megnövekedett időjárási és technológiai kockázatok ellenére is a korábbiaknál jobban képesek biztosítani a repcetermesztés magas szintű jövedelmezőségét. A már bevezetett DUKE, DYNAMIC és KELTOR mellett ennek a generációnak a további tagjai is rendelkeznek tarlórépa sárgaságvírusa ellenállósággal, szemmel láthatóan vigorózusabbak, a környezeti stresszhatásoknak jobban ellenállnak. Ennek eredményeként a termésszintjük magasabb és stabilabb, mint a régebbi hibrideké, ami köszönhető bizonyítottan jobb tápanyag-hasznosító képességüknek is.

Mindezeken túl pedig kedvező beltartalmi tulajdonságokkal, magasabb olajtartalommal rendelkeznek, ami érdemben növeli a repcetermesztés jövedelmezőségét. Az idén bevezetésre kerülő hibridjeinkkel - BATIS, TEMPTATION, TEMPO, DUPLO - egyedülállóan szélesre bővül a "klímastabil", új generációs repcéink köre. Ez a széles genetikai bázis biztosítja, hogy valamennyi repcetermesztő számára a területéhez, technológiai igényeihez legjobban illeszkedő hibridet tudjuk ajánlani.

Újabb nemesítési programok

A RAPOOL számára kiemelkedő jelentőségű, hogy a néhány éve elindított szárazságtűrési kísérletek eredményei és tapasztalatai új és intenzív nemesítési programokat indítsanak útjukra. Robusztus növényfelépítés és az ezzel összefüggő nagyobb termesztési biztonság az új, kiegészítő nemesítési cél, és a kártevőkkel szembeni ellenállóság is kiemelt fontosságúvá válik.

A jobb tápanyag-hasznosításra történő hosszú távú szelekció ebben nagy segítséget jelent, mert a jövő hibridjeinek a szárazságra, a kártevőkre vagy éppen a tápanyaghiányra gyökérzetük fokozottabb alkalmazkodóképességével kell majd reagálniuk. Még ha olyan szélsőséges jelenségek kedvezőtlen hatásaira, mint a virágzáskori fagyok, a korai hőségnapok vagy a tartós szárazság, nem is lehet azonnal megoldásokat találni, a RAPOOL új generációs hibridjeit használó repcetermesztők jelentős előrelépést érhetnek el az alkalmazkodóképesség, ennek köszönhetően pedig a termés- és jövedelembiztonság terén.
RAPOOL SEEDPOWER
A RAPOOL SEEDPOWER vetőmagkezelésünk lehetővé teszi, hogy a hibridjeinkben rejlő maximális potenciált elérhessük. Innovatív csávázási technológiánkat Európa számos termőhelyén teszteltük, több mint 20 000 felvételezés alapján alkottuk meg a leghatékonyabb összetételt. A RAPOOL a minőséget jelenti a repcetermesztésben, ezért továbbra is 1,5 millió élő csírára történik a vetőmag kiszerelése, a leginnovatívabb termelők számára pedig a frakcionált vetőmagtételek is elérhetők lesznek.

Stabil alapok, óvatos optimizmus
A jelenlegi és előre jelzett repce felvásárlási árak valóban optimizmusra adhatnak okot, ugyanakkor a repcetermesztés sohasem tolerálta a könnyelműséget, sem a hibridválasztásban, sem a technológiában. A RAPOOL hazai körülményekhez adaptált, aktuális hibrid- és technológiai ajánlásai valamennyi repcetermesztő számára megfelelően stabil alapot nyújtanak ahhoz, hogy magas szinten biztosítsák a repcetermesztés eredményességét, megőrizve a repce kiemelkedő jövedelmezőségét más növényfajokkal szemben is.

Vetőmag-katalógusunk lapozható formában elérhető a képre kattintva.

Blum Zoltán
ügyvezető

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu

(x)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!