Kártevők támadják a földeket: sokba kerülhet a növényvédelem a magyar gazdáknak

Kártevők támadják a földeket: sokba kerülhet a növényvédelem a magyar gazdáknak

agrarszektor.hu
A kevés csapadék miatt a termőföldeket támadják a kártevők, emiatt többet kell költeni a növényvédelemre. A vízhiány ráadásul már most mutatkozik a határszemlék tapasztalatai szerint, különösen a laza szerkezetű termőtalajokon.

Az idén lehullott csapadék elmarad a sokéves átlagtól. A vízhiány ráadásul már most mutatkozik a határszemlék tapasztalatai szerint, különösen a laza szerkezetű termőtalajokon. Emellett március elején is hűvösebb volt az időjárás az ilyenkor jellemző hőmérsékleti értékekhez képest. Ez pedig nem igazán kedvező, mivel az őszi vetésű növények fejlődése vontatottabb, a kalászosok bokrosodása lassúbb, mint más években. Jó hírnek számít, hogy a tavaszi kalászosok vetését azonban nem hátráltatja az időjárás, sőt akadnak gazdák a térségben, akik már januárban elvetették a tavaszi árpát - írta meg a Hellovidék a baon.hu értesülései alapján.

A mezőgazdasági szaktanácsadók egyéb más jelenségekre is felhívják ez idő tájt a figyelmet. Például arra, hogy helyenként az ősszel elvetett növényeken, különösen az árpán egyre inkább látszik a tápanyaghiány. Az ilyen táblákon nem szabad halogatni a fejtrágyázást, és lehetőleg folyékony levéltrágyákat kell használni.

A Duna-Tisza köze nagyobb részén jelenleg olyan a talajok állapota, hogy dolgozhatnak rajtuk az erő- és munkagépek. Bajba kerülhet a repce is, mert amikor megjönnek a melegebb napok, úgymond éhezni fognak a növények a szárba induláskor. Március elején úgy tűnt, hogy az őszi árpa és a búza fejlődése között jelentős a különbség. Ennek oka az is, hogy az árpát a legtöbb gazdaságban megfelelő időpontban sikerült elvetni, gyorsan ki is kelt, és zavartalanul fejlődött, valamelyest még télen is. A búza vetése kevés kivételtől eltekintve országosan késett, Bács-Kiskun megye több gazdaságában is novemberben jutottak földbe a magvak. A növények fejlettsége igen változatos, a néhány leveles állapot a jellemző, kevés a bebokrosodott állomány - olvasható a baon.hu oldalán.

A növényvédő szakemberek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a veteményekre egyre nagyobb számban rátelepedő szárormányosok irtása ilyenkor különösen fontos. Szabó Balázs növényvédelmi mérnök elmondása szerint a melegebb nappalokon a sárga ragacsos fogólapokra tömegesen repülnek a kártevők. A fertőzés különösen ott látható, ahol a zöldítésként keresztes virágú növény a másodvetemény. Lehetséges, hogy a zöldítésben megspórolt rovarölő szerek árát most a repcére kell elkölteni. Az árpában számos tájon elterjedt a barna levélfoltosság, látható a gabonalisztharmat és az árpa törperozsda is. Mindezek elsősorban az idősebb, fejlett leveleken láthatók, a további tünetek megjelenése és átterjedése a fiatalabb levelekre a közeljövő időjárásától függ, mondta el a szakember.

A homokhátsági búza nagyobb része, leszámítva a lassúbb fejlődést, jelenleg egészségesnek mondható. Búza sárgarozsda alig látható, a szeptóriás levélfoltosságot pedig csak a fejlettebb vetemények lombozatán lehet érzékelni. A felmelegedő időjárásban természetesen a búza is gyorsan fejlődik majd, ám azzal együtt nagyobb mértékben kell számolni kórokozói megjelenésével

- tette hozzá Szabó Balázs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!